Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мешканці села Побужани на Львівщині вирішили не продавати свою церкву-пам’ятку архітектури у Черкаси

У неділю, 2 березня, в селі Побужани, що у Буському районі на Львівщині, відбулися збори мешканців села щодо остаточного вирішення долі дерев’яної місцевої церкви Воскресіння Господнього 1777 року, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення. Про це „Гал­-info” повідомили в управлінні з питань внутрішньої політики ЛОДА.
На своїх зборах громада вирішила не продавати і не передавати нікому церкви, залишивши її на своєму місці. Зроблено було це попри пропозиції продати церкву у м. Черкаси, або передати її в Святогірський чоловічий монастир Положення Ризи Пресвятої Богородиці в урочище “Свята гора” Білокамінської сільської ради.
Підтримали громаду в цьому рішенні й голова Буської райдержадміністрації М.Вовк, голова сільської ради Л.Дацків, заступник голови райдержадміністрації Ю.Кондзірський.
Громада села висловила також сподівання, що це рішення буде підтримане сесією сільської ради.
Нагадаємо, 8 лютого депутат Львівської облради, голова Буської райадміністрації Михайло Вовк запропонував внести в порядок денний сесії облради питання про заборону продажу церков у області.
За його словами, це слід з робити з огляду на те, що у селі Побужани Буського району парафіяни пропонують продати „дерев’яну церкву ХVII століття разом із дзвіницею ХVI століття і Євангелієм ХII століття”.
За словами Вовка, церква тепер належить УАПЦ, а про бажання її продати у Черкаси повідомив священик з посиланням на 20 членів територіальної громади.
Водночас, пропозиція Вовка не знайшла підтримки в голови Львівської облради Мирослава Сеника, який зауважив, що раніше митрополит Андрей Шептицький практикував купівлю церков, аби зберегти їх для нащадків.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ