Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мешканцям Львівщини бракує екологічної культури – Петро Олійник

Серед найбільших екологічних проблем області – брак фінансування, брак сучасних технологій утилізації токсичних речовин та низький рівень екологічної культури. Про це під час зустрічі зі спеціальним доповідачем Ради ООН з прав людини та з питань негативних наслідків незаконних перевезень та захоронень токсичних і небезпечних продуктів та відходів Окечукву Ібеану з керівництвом області заявив голова ЛОДА Петро Олійник.
«Україна має значні екологічні проблеми, і Львівщина зокрема. Для їхнього вирішення бракує фінансування, сучасних технологій утилізації токсичних відходів. Крім того, є проблема з довірою до влади у населення. Відбулося роздержавлення земель, земля стала належати громадам, і через те, що населення сприймає негативно ідею переробки токсичних відходів, ідею будівництва заводу та відкриття нових полігонів твердих побутових відходів, люди не мали довіри до влади ще з радянських часів, і, на жаль, не мають її і зараз, тому обирають варіант викидати сміття на сміттєзвалища, часто стихійні, і не погоджуються на інші варіанти зберігання та утилізації відходів», – говорить Олійник.
Крім того, Петро Олійник наголосив на тому, що центральна влада не включає екологічні зобов’язання в приватизаційні угоди. «Під час кампанії приватизації, розпочатої після розвалу СРСР, не було проведено інвентаризації токсичних виробництв, а при укладанні приватизаційних угод ФДМУ не звертав увагу на екологічну складову, що спричинило те, що токсичними відходами ніхто не займається. Нові власники заводів використовують лише ту частину, яка приносить гроші, а токсичні відходи, що лежать на складах, не утилізовує. Приклад: на хімічному підприємстві «Райдуга» на складах кислота зберігалася не в спеціальних контейнерах, а в банках, і після того, як вона роз’їла стінки ємностей, почала виливатися на підлогу та просочуватися в ґрунт», – сказав Олійник.
Ще Олійник зазначив, що проблемою є недостатній рівень екологічної культури населення і що влада на місцях недостатньо проводить роз’яснювальну роботу поводження з відходами.
Крім того, за словами голови ЛОДА, проблемою є ракетне паливо. «На території Львівської області базувалися радянські війська, понад 1 млн особового складу, тисячі одиниць техніки, зброї та палива. Від моменту, як почала діяти програма скорочення збройних сил та скорочення галузі військової промисловості, кількість збройних сил було скорочено в 10 разів, але фінансування на роззброєння є недостатнім. Зокрема, ми маємо проблему з рекетним паливом «меланш» – ми не маємо грошей на його утилізацію», – сказав голова ЛОДА.
Нагадаємо, що на Львівщині на запрошення уряду України з офіційним візитом перебуває Спеціальний доповідач Ради ООН з прав людини, з питань негативних наслідків незаконних перевезень та захоронень токсичних і небезпечних продуктів та відходів Окечукву Ібеану. У програмі візиту пана Ібеану – зустріч з керівництвом області, огляд стану зберігання нейтралізованих гудронних залишків, розміщених на паливному складі Добротвірської ТЕС, відвідання Роздільського ДГХП “Сірка”, відвідання історичних пам’яток м. Львова. Після Львівської області Спеціальний доповідач Ради ООН відвідає також Закарпатську область.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ