Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Міхеіл Саакашвілі розкритикував український "Закон про освіту"

Міхеіл Саакашвілі на своїй Facebook сторінці розкритикував український "Закон про освіту".

Як зазначив екс-президент Грузії, прийняттям нового закону про освіту Україна на рівному місці отримала проблеми з Угорщиною і Румунією. Очевидно було, що хотіли вирішити питання, так званих, російських шкіл, а отримали конфлікт з важливими партнерами. Але ж все можна було зробити правильно і уникнути конфлікту з членами Євросоюзу. 

"Наприклад, як ми це зробили в Грузії, де до реформи 20% шкіл було російсько азербайджано і армяно мовних. Ми, на першому етапі, ввели в цих школах мульти лінгвістичну освіту (всі предмети вивчалися 2/3 грузинською і 1/3 російською мовами), ЮНІСЕФ та Євросоюз привітали і підтримали цю реформу. Більш того, ЮНІСЕФ за цю реформу обрав Грузію головою комітету по освіті. І коли педагоги і учні були готові ми плавно перевели навчання в 400 російськомовних школах повністю на грузинську мову. Паралельно ми створили прозорий і справедливий механізм акредитації шкіл. 

В результаті ми уникли непорозуміння з Азербайджаном і Вірменією, максимально посилили і захистили вивчення грузинської мови, зробили важливу реформу безболісною для дітей і вчителів, а також створили умови для нормального функціонування провідних західних шкіл і тепер поряд з грузинськими в Грузії успішно працюють американські, німецькі, англійські та італійські школи", - зазначив Міхеіл Саакашвілі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ