Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Міллер про газ із Європи в Україну: це нагадує шахрайські схеми

Схеми, організовувані Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські. Про це заявив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер у суботу в програмі "Вести в субботу с Сергеем Брилевым", передає Інтерфакс.

"Що стосується питання реверсних поставок газу з території Європейського Союзу на Україну. Ми добре знаємо про ці плани, але у нас є підозра, що ніяких реверсних поставок. Взагалі, де-факто - фізично газу не передбачається, передбачається використовувати "газпромівський" газ в якийсь віртуальний реверс", - сказав він.

"Тобто "газпромівський" газ заходить в Європу і тут же повертається на Україну. Він не просто так закачується: на кордоні робиться закольцовка, і на газовимірювальній станції показується, нібито, певні обсяги "газпромівського" газу в реверсному режимі поставляються до Європи, а відповідно - на європейський ринок. Це схеми, які нагадують якісь шахрайські схеми. З ними просто-напросто треба розбиратися", - сказав Міллер.

Він також повідомив, що спотові торгові майданчики газом в Європі є неліквідними.

"Якщо ми говоримо про Україну і надії України, що вона зможе закуповувати газ десь на спотових майданчиках в Європі, то сьогодні на всіх спотових майданчиках ціна газу вища, ніж за довгостроковими контрактами "Газпрому". Буквально минулого тижня на торговельному майданчику Великобританії газ коштував $ 800 (за 1 тисячу кубометрів - ІФ). Наше розуміння і наше бачення - Україна спотових цін не витримає", - вважає глава "Газпрому".

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ