Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінекономіки: у березні інфляція становила 0,9 %

Міністр економіки України Василь Цушко повідомив, що у березні відбулося уповільнення зростання споживчих цін. Так, у березні 2010 року інфляція становила 0,9%, а за січень-березень – 4,7%. Водночас у січні-березні 2008 та 2009 років зростання споживчих цін становило 9,7% та 5,9% відповідно, – повідомила прес-служба Мінекономіки.

 

За словами керівника економічного відомства, найбільший вплив на загальний рівень інфляції мало сезонне зростання цін на продукти харчування (на 1,3%) та підвищення цін на тютюнові вироби (5,4%). При цьому, тарифи на житлово-комунальні послуги в цілому не підвищувалися.

 

За рахунок сезонності на ринку продовольчих товарів найбільше подорожчали яйця (на 8,1%), фрукти (на 7,1%), овочі (на 2,1%) та сири (на 2,4%). Внаслідок стійкої тенденції підвищення цін на нафту в світі також спостерігалося незначне зростання цін на паливно-мастильні матеріали (на 1,1%).

 

Водночас, у березні поточного року спостерігалося зниження цін на цукор – на 3,9%, м'ясо і м'ясопродукти – на 0,1%.

 

Василь Цушко підкреслив, що зниження цін на вітчизняному ринку цукру відбулося за рахунок зниження ціни на цукор у світі, а зменшення споживчого попиту на товари м’ясної групи через продовження передвеликоднього посту.

 

У березні ціна на білий цукор на Лондонській біржі знизилася на 27,1% і станом на 26.03.2010 склала 482,6 дол. США за тонну, ціна на цукор-сирець на Нью-Йоркській біржі знизилася за цей же період на 30,3% і склала 375,9 дол. США за тонну.

 

Також, за словами Міністра економіки, на зниження темпів інфляції вплинуло поступове відновлення зростання заощаджень населення в банківській системі, продовження згортання споживчого кредитування та  незначна ревальвація обмінного курсу гривні до долара США.

 

За оперативними даними Національного банку депозити фізичних осіб у березні зросли на 2,3%, у тому числі депозити в іноземній валюті зросли на 2,4%, депозити в національній валюті – на 2,2%. Скорочення обсягів кредитування населення у березні становило 3,6 млрд. грн. («мінус» 1,6% та «мінус» 4,8% з початку року). У розрізі валют меншого скорочення зазнали гривневі кредити (на 0,7%), порівняно із валютними (на 1,9%). Офіційний курс гривні відносно долара США у березні девальвував на 0,81% з 7,99 грн./дол. США на кінець лютого до 7,925 грн./дол. США на кінець березня, а середньозважений курс на міжбанківському ринку – на 0,76% з 7,9788 грн./дол. США до  7,9183 грн./дол. США відповідно.

 

 «Урядом ведеться постійний моніторинг цін на споживчому ринку, розглядаються  питання поточної економічної ситуації, її взаємозв’язок із зовнішніми і внутрішніми чинниками, приймаються відповідні рішення щодо мінімізації впливу негативних факторів на конкурентоспроможність економіки та добробут населення», - резюмував Василь Цушко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ