Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Міністр культури обговорив проблематику розвитку вітчизняної анімації

Міністр культури України Євген Нищук зустрівся з представниками Української анімаційної асоціації, зокрема авторами короткометражного анімаційного фільму "Кобзар 2015": художником-мультиплікатором Дмитром Лісенбартом, автором сценарію мультфільму Максимом Прасоловим та продюсером аніма-студії«Червоний собака» Оленою Голубєвою, - Урядовий портал.

Під час зустрічі обговорено питання повноцінного використання ресурсу та потенціалу української анімації, проблеми розвитку вітчизняного ринку анімації та надання держаної підтримки для мультфільмів українського виробництва, зокрема можливості отримання грантів на створення короткометражної та повнометражної анімаційної продукції.

«На сьогодні креативні індустрії в Україні тільки починають розвиватися на повну силу, тому ми прагнемо просувати вітчизняну анімаційну продукцію, яка є однією із  найперспективніших в українській  культурі в цьому напрямку. І ми маємо чимало ідей, які зацікавлять європейського споживача», - сказав  Максим Прасолов.

Міністр культури  України Євген Нищук відзначив важливу роль розвитку вітчизняної анімації,  а також  її роль у  промоції та популяризації  української культури. Він зауважив, що для повноцінної підтримки державою виробництва мультфільмів потрібно розробити детальну програму розвитку таких проектів.

«Дійсно, промоція анімаційного мистецтва зараз дуже на часі. Існує багато грантів, за допомогою яких можливо отримати кошти на підтримку анімаційних проектів, зокрема і програма ЄС «Креативна Європа». У нещодавно підписаному законі про державну підтримку кінематографії передбачається надання бюджетної підтримки, але за умови детально сформованої програми розвитку», - сказав Міністр культури.

Під час зустрічі також обговорили можливості впровадження анімаційного мистецтва у культурну та освітню галузі, створення умов для навчання майбутніх художників-аніматорів та матеріально-технічне забезпечення студій анімації.

У свою чергу аніматори розповіли про особливості створення проекту "Кобзар 2015", який  за кроткий час, та лише у форматі оприлюдненого тізеру на 30 секунд, викликав надзвичайний інтерес у глядача.

Нагадаємо, що короткометражний (6,5 хв.) анімаційний фільм "Кобзар 2015" став одним із переможців Четвертого конкурсного відбору Держкіно і створювався за державної підтримки. Екшн-драма створена за мотивами поезії Тараса Шевченка "За байраком байрак" з циклу «В казематі». За допомогою сучасної аудіовізуальної мови фільм демонструє інший, «свіжий» погляд на творчість Великого Кобзаря. Режисером мультфільму є Богдан Шевченко, автором сценарію – Максим Прасолов, головний художник проекту - Олексій Чебикін. Композитором виступив Антон Байбаков, аніматором та супервайзером зі спецефектів ­ Луценко Дмитро. Виробництво картини здійснила кіностудія «Укранімафільм» спільно зі студією «Барабан». Загальна вартість виробництва становить 913,5 тис. грн, з них за рахунок Держкіно –  599,8 тис. грн.

Прем’єра анімаційного фільму "Кобзар 2015" запланована на 5 травня 2017 року під час фестивалю «Kyiv Comic Con».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ