Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міністр освіти Іван Вакарчук рекомендує включити студентів до складу приймальних комісій

Міністерство освіти і науки України просить ректорів включити представників органів студентського самоврядування до складу приймальних комісій. Про це йдеться у листах ректорам усіх без винятку ВНЗ України. Розсилання листа – відповідь Міністерства освіти і науки України на звернення Національного студентського союзу України – Української асоціації студентського самоврядування (УАСС). Про це сьогодні, 19 березня, „Гал-info” повідомила Українська асоціація студентського самоврядування.
“Без забезпечення максимальної відкритості на усіх стадіях процесу вступу, дії МОН, спрямовані на виконання вимог Болонської декларації щодо забезпечення рівного доступу до вищої освіти шляхом прийняття абітурієнтів на основі зовнішнього незалежного тестування, не знімуть особливої гостроти, якою супроводжується питання проведення вступної кампанії. У переважній більшості країн Європи така відкритість забезпечується шляхом залучення студентів як повноправних партнерів до роботи у Вчених радах університетів, університетських комісіях, контрольних органах, комісіях із вступу, що дозволяє не лише декларувати, а й забезпечувати прозорість у прийнятті рішень”, – йдеться у листі президента УАСС Анатолія Ігнатовича до міністра освіти і науки України Івана Вакарчука.
„УАСС підтримує демократичний крок МОН. Водночас, викликає стурбованість те, що після отримання міністерського листа далеко не всі керівники вузів одразу ж звернулися до своїх ОСС з питання делегування до складу приймальних комісій своїх офіційних представників, що може призвести до невиконання даної рекомендації, або виникнення зловживань при її реалізації. Тому Асоціація рекомендує органам студентського самоврядування ВНЗ за власною ініціативою звертатися до своїх ректорів щодо виконання даної рекомендації. Приймальні комісії і надалі вирішуватимуть, зараховувати абітурієнта до ВНЗ чи ні (беручи за основу результати зовнішнього оцінювання та встановлюючи прохідний бал). Ніхто не скасовував права приймальних комісій при вступі на окремі напрямки підготовки або спеціальності (філологія, мистецтво, архітектура, фізичне виховання тощо) застосовувати специфічні форми вступних іспитів. Вступна кампанія 2008 також передбачає можливість набору за підсумками навчання на “підготовчих” відділеннях: для класичних ВНЗ ця квота складає до 40%, для технічних – до 60%”, - повідомили у прес-службі Української асоціації студентського самоврядування.
Нагадаємо, що цього року вступ до усіх вищих навчальних закладів, незалежно від форми власності, здійснюватиметься за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) знань випускників шкіл. ЗНО є обов’язковим для всіх, хто хоче здобути вищу освіту, незалежно від того, коли людина закінчила середню школу — цього року чи давніше, що, однак, не зменшує роль приймальних комісій. Згідно п.8 Правил прийому організацію прийому вступників до вищого навчального закладу здійснює приймальна комісія, склад якої затверджується наказом керівника вищого навчального закладу, який є її головою.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ