Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Міністр Порошенко попрацював у Варшаві

25 листопада у рамках робочого візиту до Польщі Міністр закордонних справ України Петро Порошенко провів переговори з Міністром закордонних справ цієї країни Радославом Сікорським. Про це повідомила прес-служба МЗС.

 

В ході переговорів обговорено широкий спектр двосторонньої проблематики та актуальні питання європейської та євроатлантичної інтеграції. Висловлено задоволення високим рівнем українсько-польського стратегічного партнерства, динамічними політичними контактами на всіх рівнях. П.Порошенко запросив свого польського колегу відвідати Київ 16 грудня 2009 року для участі у Другому засіданні Ради МЗС України та МЗС РП.

 

Досягнуто домовленість пришвидшити реалізацію проекту ЄАНТК, зокрема у контексті визначення економічної окупності проекту та залучення до нього нових учасників. У цьому контексті обговорено можливість участі Білорусі у спільних енергетичних проектах.    

 

Глава зовнішньополітичного відомства України порушив питання щодо укладення угоди про скасування оплат за оформлення національних віз для громадян України та співпрацю у подальшій лібералізації візового режиму Україна-ЄС. Було домовлено працювати на позитивне вирішення цього питання. 

 

Після довготривалого переговорного процесу підписано Угоду про внесення змін до двосторонньої Угоди про співробітництво під час здійснення контролю осіб, товарів і транспортних засобів, які перетинають українсько-польський державний кордон від 25 червня 2001 року та відповідну Декларацію.  Укладення зазначених документів створює правові підстави для запровадження спільного митного і прикордонного контролю на українсько-польському кордоні та відкриває можливість для подальшої розбудови мережі прикордонних пунктів пропуску. 

 

Окрім того, підписано Угоду про навчання громадян України в Європейському колегіумі в Натоліні, яка передбачає фінансування польською стороною щорічно до 10 стипендій на підготовку українських фахівців з питань європейської інтеграції для потреб державної адміністрації України.

 

Досягнуто домовленості про започаткування роботи двостороннього Громадського форуму під патронатом міністрів закордонних справ. Зазначений форум слугуватиме платформою для діалогу громадських діячів, науковці та історики двох країн з актуальних для обох суспільств питань. Узгоджено також проведення у грудні ц.р. консультацій з питань співпраці в увічненні національної пам’яті в Україні та Польщі. 

 

Сторони домовилися опрацювати спільні заходи з метою відзначення у 2010 році 600-ї річниці Грюнвальдської битви та 90-ї річниці Варшавської битви. 

 

Було обговорено питання підготовки саміту Україна-ЄС у грудні ц.р.   Польська сторона висловила готовність підтримати позицію України щодо укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині зони вільної торгівлі та підтвердила важливість фіксації в тексті цього документу перспективи членства України в ЄС. Польща також оголосила про намір стати учасником фонду ЄС з підтримки енергозбереження в Україні. 

 

Домовлено докласти зусиль для відновлення зростаючих тенденцій у двосторонній торгівлі та покращення умов для взаємного інвестування. 

 

Обговорено також питання зміцнення військово-технічної співпраці. Польській стороні було передано пропозиції щодо перспективних напрямків співробітництва у галузі транспортної авіації.

 

Водночас того ж дня Міністр закордонних справ України Петро Порошенко провів зустріч з Керівником Канцелярії Президента Республіки Польща Владиславом Стасяком.

 

Було обговорено питання подальшого розвитку  активного діалогу між президентами України та Польщі. У цьому зв’язку підтверджено домовленість про відкриття найближчим часом главами двох держав Меморіалу в с.Сагринь та польського місця пам’яті в Україні.

 

Петро Порошенко висловив вдячність польській державі за оперативну і суттєву допомогу у протидії епідемії грипу в Україні. 

 

Значну увагу зустрічі було присвячено тематиці енергетичної безпеки, зокрема практичним аспектам реалізації проекту ЄАНТК, розширенню кількості учасників зазначеного проекту, а також тематиці постачання газу до Європи.

 

Польська сторона підтвердила свою незмінну позицію щодо підтримки європейських та євроатлантичних устремлінь України. 

 

Сторони обмінялися думками щодо стану підготовки двох держав до Євро-2012. Обговорено низку актуальних питань гуманітарної співпраці двох держав, зокрема стосовно прогресу у започаткуванні діяльності українсько-польського європейського університету.

 

Також Міністр закордонних справ України Петро Порошенко провів зустріч з Головою Сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем.

 

В ході зустрічі основна увага була сконцентрована на міжпарламентських аспектах українсько-польського співробітництва. Зокрема, відзначено активну та конструктивну взаємодію парламентських груп у законодавчих органах двох держав та ефективність співпраці в рамках Парламентської асамблеї України і Польщі.

 

Петро Порошенко висловився за поглиблення тристороннього співробітництва у рамках Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму та Сенату Польщі та Сейму Литви.

 

Окремо було обговорено питання європейської та євроатлантичної інтеграції, а також гуманітарну проблематику, зокрема низку історичних питань та триваючий процес примирення між двома народами.

 

В ході зустрічі відбувся також обмін думками щодо внутрішньополітичної ситуації в обох державах.   

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ