Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мінкульт пояснив необхідність створення ради з моралі

Міністерство культури прокоментувало рішення про створення експертної ради з питань захисту суспільної моралі, - Лівий берег.

"Мінкультури розуміє стурбованість громадськості у результаті поширеної інформації, ніби під патронатом відомства відбувається відновлення діяльності Національної комісії із суспільної моралі. Саме так лідери громадської думки інтерпретували в соціальних мережах повідомлення ЗМІ про створення експертної ради з питань захисту суспільної моралі", - повідомляє прес-служба міністерства.

Мінкультури офіційно заявило, що не мало наміру і буде всіляко перешкоджати спробам створити орган, який буде здійснювати цензурний нагляд над медійним простором або перешкоджати творчій діяльності художників або втручатися в неї.

"Саме на творчі спілки згідно зі ст. 15 Закону України "Про захист суспільної моралі" покладено функцію громадського контролю за його виконанням. Оскільки творчим спілкам непритаманна контрольна функція, Мінкультури виступило з ініціативою звернутися за роз’ясненнями, як саме реалізувати Закон у згаданій частині, до профільних комітетів ВРУ, а саме - Комітету з питань культури і духовності, а також Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Цей же Закон  покладає на Мінкультури затвердження "критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер". Оскільки Мінкультури не може виконувати експертну функцію в цьому питанні, було вирішено створити експертний консультативно-дорадчий  орган Мінкультури - експертну раду з питань захисту суспільної моралі", - йдеться в повідомленні.

У відомстві підкреслили, що основною метою такої ради є виключно напрацювання критеріїв, які після широкого громадського та фахового обговорення будуть затверджені Мінкультури.

"Після напрацювання таких критеріїв рада припинить своє існування, оскільки її завдання буде вичерпане", - додали в міністерстві.

Нагадаємо, в 2015 році були внесені зміни до закону про суспільну мораль, у зв'язку з якими ліквідували Національну комісію на чолі з Василем Костицьким.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ