Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Війна з Росією

Мінкульт Ткаченка продовжує вірити в "хороших росіян"

Міністерство культури та інформаційної політики України опублікувало свою позицію щодо припинення культурного діалогу з агресором.
Олександр Ткаченко

Як зазначено в дописі на офіційній Facebook-сторінці Міністерства культури та інформаційної політики, відомство виступає проти будь-якого культурного діалогу з агресором.

"Під час війни, до моменту виведення військ, ми наголошуємо на важливості припинення співробітництва з усіма державними російськими інституціями сфери культури та медіа, а також з тими представниками російської федерації за кордоном, хто відверто виступає на підтримку розпочатої путінським режимом війни та хто не вважає за потрібне висловити чітку позицію, замовчуючи війну в Україні. 

Окрім того, закликаємо відмовитись від співпраці в будь-яких проектах з тими діячами культури, хто, порушуючи українське законодавство, перетинав кордони тимчасово окупованих українських територій – Луганської і Донецької областей та Крим.

Під час війни неможливе жодне російсько-українське примирення через культуру. За жодних обставин. Будь-які тези про «братні народи» і спільну культуру є лише маніпулятивними, які ми у Міністерстві культури та інформаційної політики наполегливо закликаємо сприймати, як такі, що принижують субʼєктність українського народу та його власну культурну спадщину.

Кремль використовує культуру як пропагандистське знаряддя за прикладом фашистів. Намагання зараз, під час активних бойових дій на нашій території, давати слово на одних майданчиках представникам агресора та України – є спробою нівелювати жахіття війни, легітимізуючи російські пропагандистські наративи щодо України. Участь українських митців та артистів у спільних проектах з росіянами під гаслами «ми – за мир» – є спробою маніпуляції щодо справжніх причин війни в Україні, розв’язаної  путінським режимом. Наголошуємо, що Міністерство культури та інформаційної політики України не підтримує подібні формати заходів. Разом із тим, ми звертаємось до українських митців за кордоном з проханням бути голосом самобутньої української культури на світових сценах та дискусійних платформах", - зокрема зазначають в Мінкульті.

Однак, у відомстві Ткаченка, зауважили, що не закликають до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності, виступають із публічним засудженням війни в Україні, називаючи речі своїми іменами та зазначають, що політична відповідальність за агресію в Україні лежить на російській федерації, адже Україна толерантна європейська держава, яка базується на демократичних цінностях.

Однак залишається незрозумілим, яке саме прозріння "представників російської культурної спільноти" варто вважати засудженням війни в Україні? Адже фактично російська агресія триває з 2014 року і чи можна вважати "хорошими росіянами" тих, які на 8-му році війни нарешті прозріли під впливом світових санкцій, які торкнулись особисто їх.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, культурна платформа Ковчег "Україна" повідомила про припинення будь-якої співпраці з диригенткою Оксаною Линів, яка вирішила продовжити співпрацю з російськими діячами культури та мистецтва: "В тих проєктах, в яких я працюю, з моменту війни — російські солісти будуть допущені до репетицій і виступів зі мною ТІЛЬКИ ЗА НАЯВНОСТІ ЧІТКОГО СТЕЙТМЕНТУ щодо війни Росії в Україні. Керівництва театрів попереджені мною і вимагають від російських солістів офіційного пояснення до початку проєкту".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ