Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міноборони хоче жорсткіше карати призовників, що ухиляються від служби в армії

Міністерство оборони констатує щорічне зменшення кількості громадян, придатних до несення строкової служби в армії. Про це сьогодні на брифінгу сказав заступник начальника Генерального штабу Збройних сил Володимир Артюх.

За його словами, на обліку у військових комісаріатах перебуває більше як 1,3 мільйона громадян, придатних для проходження строкової служби.

При цьому він додав, що кількість призовників, яких за якісними показниками можна відправити для проходження служби в 2007 році, становила 46,8 тисячі, у 2008 році - 32,3 тисячі, у 2009 - 31,8 тисячі, а навесні 2010 року - тільки 30,2 тисячі громадян.

Артюх вважає, що причиною зменшення кількості призовників є погіршення стану здоров'я юнаків призовного і допризовного віку, збільшення кількості призовників, які отримують відстрочки від призову з різних обставин (законодавством передбачено 32 умови), великої кількості кандидатів для несення служби з низькими морально-діловими якостями, які перебувають на обліку в органах МВС за зловживання алкоголем і наркотиками, а також відсутність у багатьох базової загальної середньої освіти.

Таким чином, конкурс для призову в армію в середньому по Україні становить 1,2 особи на місце.

У зв'язку з цим Міністерство оборони України виступає за посилення відповідальності за ухилення від призову на строкову військову службу.

Заступник начальника Генштабу нагадав, що призовники, які не мають підстав для звільнення від проходження служби або відстрочки від призову і які не з’являються у військові комісаріати під час проведення призову, можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності.

При цьому, за його словами, згідно з українським законодавством, адміністративна відповідальність за таке правопорушення є досить м'якою - це штраф в розмірі від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн), а в разі повторного такого правопорушення протягом року сума штрафу може бути збільшена до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 грн).

"Безумовно, треба переглянути це питання", - зазначив Артюх.

Він відзначив збільшення кількості таких, що ухилились від армії і яких було притягнуто до адміністративної та кримінальної відповідальності: у 2007 році - 11,2 тисячі та 52 людини, відповідно, у 2008 - 11,5 тисячі та 66 осіб, в 2009 - 13,1 тисячі та 84 людини.

Артюх також сказав, що збільшення штрафних санкцій не є першочерговим завданням для запобігання ухилення від служби.

На його думку, необхідно посилювати патріотичне виховання молодого покоління в школах і вищих навчальних закладах.

Крім цього, Артюх окремо прокоментував тенденцію до погіршення стану здоров'я юнаків. За його словами, за останні 10 років збільшилися показники захворюваності призовників на туберкульоз (у 4,7 раза), венеричними захворюваннями (в 7,5 раза), захворюваннями, пов'язаними з психоемоційною нестійкістю (у 2,3 раза).

Нагадаємо, Міноборони має намір закликати 26 тисяч громадян для термінової військової служби в армії у квітні-травні, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ