Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Міносвіти Львівському університету ім І.Франка: викручуйтесь самі

Міністерство освіти затвердило типову структуру бібліотек для вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, яка є обов’язковою для виконання, незважаючи на всі аргументи, наведені керівництвом Львівського національного університету ім. Івана Франка. Останньому доведеться скоротити близько третини бібліотечних працівників.

Водночас, у міністерстві пропонують навчальному закладуу разі виробничої необхідності самому вирішити питання з додатковими штатними одиницями за рахунок спеціального фронду. Очевидно, йдеться про кошти, які навчальний заклад заробляє за рахунок студентів-контрактників. Такою є відповідь Міністерства освіти, науки, молоді і спорту на публікації в ЗМІ.

Нагадаємо, 15 січня з’явилася інформація про звільнення понад ста працівників Львівського і університету імені Івана Франка. У коментарі журналістам проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ Володимир Кирилич пояснив, що звільнили лише сумісників, які отримували в університеті пів ставки на технічних посадах(лаборант, адміністратор комп’ютерного класу тощо), проте, основне їх місце праці було іншим. Необхідність звільнення пояснив потребою працевлаштувати на їх місце працівників бібліотеки, яких буде звільнення у зв’язку із запровадження нової структури.

Відповідь міносвіти подаємо повністю:

«Днями у ЗМІ була поширена інформація щодо ситуації з бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка, робота якої, начебто опиналася під загрозою.

У зв’язку з цим, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту повідомляє.

З метою впорядкування штатів та структури бібліотек вищих навчальних закладів III- IV рівнів акредитації, наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 27.09.2012 № 1058, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 жовтня 2012 р. за№ 1729/22041, в установленому порядку затверджені Типові штатні нормативи бібліотек вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та Типова структура бібліотек вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Ці документи є обов’язковими для використання для всіх вищих навчальних закладів III- IV рівнів акредитації.

Слід зазначити, що у порівнянні з Методичними рекомендаціями з питань організації структури і формування штатів бібліотек вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, які діяли з 2005 року, в Типову структуру та Типові штати введено нові посади:

-адміністратор системи;

-адміністратор бази даних;

-інженер комп’ютерних систем.

Типові штати визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць). Однак, у разі виробничої необхідності, за рахунок спеціального фонду, навчальними закладами можуть бути введені додаткові посади.

Виходячи з того, що згідно із законодавством України вищі навчальні заклади надають освіту студентам як за кошти державного бюджету, так і за кошти фізичних або юридичних осіб, Міністерство вважає, що здійснювати оплату праці бібліотечних працівників, загальну кількість яких визначено Типовими штатними нормативами, слід як із загального фонду, так і зі спеціального фонду бюджету. При визначенні кількості працівників, робота яких оплачується з того чи іншого фонду, пропонуємо користуватися співвідношенням кількості студентів, які навчаються за рахунок коштів державного бюджету і студентів, які навчаються за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб у конкретному вищому навчальному закладі.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту висловлює сподівання, що впорядкування вищими навчальними закладами структури та штатів бібліотек, допоможе їм забезпечити високу якість освіти з урахуванням вимог законів України «Про вищу освіту», «Про бібліотеки і бібліотечну справу» та низки підзаконних актів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ