Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міносвіти розширить права російської мови

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту завершило громадське обговорення проекту концепції мовної освіти в Україні.

Документ підвищує статус і розширює сферу використання російської мови, а також пропонує вільний вибір мови навчання. Учені й викладачі вважають, що реалізація концепції призведе до русифікації української освіти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Концепцію мовної освіти в Україні Міносвіти (МОН) оприлюднило 27 грудня минулого року. Пропозиції та зауваження до документа приймалися до закінчення новорічних і різдвяних свят - 20 січня. Концепція визначає цілі та завдання вивчення мов у дошкільну, середню, вищу і післядипломну освіту. Як пояснили в Міносвіти, на її основі будуть розроблені державні стандарти мовного навчання, навчальні програми для шкіл і вузів, а також підручники.

У запропонованій концепції МОН російська мова розглядається не як мова національної меншини, а як мова "міжнаціонального спілкування". "Для значної кількості громадян України російська мова є рідною. Нею вільно володіє більшість мешканців нашої країни. Це одна з найпоширеніших міжнародних мов, спорідненена українській", - наголошується в документі. Його автори також підкреслюють, що "вільний вибір мови навчання є важливою характеристикою демократичного суспільства та концепції мовної освіти в Україні".

"Ми не проти української мови, але російській мові в концепції дійсно відводиться самостійна роль, тому що це мова міжнаціонального і міждержавного спілкування в країнах СНД", - заявила один з авторів концепції, професор кафедри педагогіки і психології Южно-Українського регіонального інституту післядипломної педагогічної освіти Євдокія Голобородько.

За її словами, більше 67% населення України використовують російську мову для повсякденного спілкування. "Під час громадського обговорення були висловлені десятки зауважень, в основному критикують посилення ролі російської мови. Але в порівнянні з іншими мовами національних меншин частка російської в Україні незрівнянно велика! Прикро, коли русофобія доходить до абсурду", - вважає професор.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр Борис Колесніков заявив, що до кінця свого президентського терміну Віктор Янукович має зробити російську другою державною, повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ