Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мін'юст розпочав перевірки арбітражних керуючих

З січня поточного року Міністерство юстиції розпочало перевірки діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).План відповідних перевірок на перше півріччя 2012 року підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомляє урядовий портал.

Протягом першого півріччя Мін‘юст перевірить діяльність понад півтори сотні арбітражних керуючих (з близько 2,8 тис. арбітражних керуючих, що здійснюють діяльність в Україні). Перевірки здійснюватимуться в усіх регіонах країни головними управління юстиції Міністерства юстиції, на які покладені повноваження територіальних органів з питань банкрутства.

У ході планових перевірок перевірятиметься додержання арбітражними керуючими ліцензійних умов діяльності. (Відповідні ліцензійні умови були затверджені Мін‘юстом у жовтні 2011 року).

Крім того, Міністерство юстиції перевірятиме відповідність документів, на підставі яких арбітражний керуючий здійснює свою діяльність, вимогам чинного законодавства.

Як відомо, для отримання ліцензії фізична особа повинна бути зареєстрованою як підприємець відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб - підприємців" і мати вищу юридичну або економічну освіту.

Згідно ліцензійних умов, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) не має права виконувати повноваження, якщо він є особою, яка згідно із Законом вважається заінтересованою особою; є особою, яка здійснювала раніше управління цим боржником - юридичною особою; є особою, якій заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади; є особою, яка має судимість за вчинення корисливих злочинів.

При здійсненні своїх повноважень арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов'язаний здійснювати заходи щодо захисту майна боржника; аналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на ринках; не розголошувати відомості про фінансове становище боржника до дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом.

На арбітражних керуючих покладається також обов’язок виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства. Арбітражним керуючим заборонено втручатися в оперативно-господарську діяльність боржника тощо.

Як відомо, Міністерство юстиції було визначено головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики з питань банкрутства Указом Президента України від 6 квітня 2011 року №395/2011.

Перші рішення про видачу ліцензій на провадження господарської діяльності арбітражного керуючого були прийняті Мін’юстомнаприкінці листопада 2011 року. До цього ліцензії арбітражних керуючих видавав Державний департамент з питань банкрутства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ