Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Міські голови волають про порятунок: містам загрожує банкрутство і хаос, бо держава обкрадає громади

На Львівщині казначейство блокує 100 млн грн – міські голови готові відмовитись від його послуг. Більше того, якщо підрядники почнуть звертатись до суду, то міста збанкрутують і них запанує повний безлад. Про це сьогодні, 23 липня, йшлося під час брифінгу за учапсті виконавчого директора Львівського регіонального відділення асоціації міст України Василя Абаімова.

Він розповів, що начальник головного управління Державного казначейства у Львівській області Петро Могиляк зустрічався із мерами міст Львівщини і пояснив, що від нього мало що залежить. Натомість мерів обурює те, що дохідна частина виконується, а кошти не проходять.

Мери заявляють, що держава на межі дефолту, і політики мусять це визнати. Якщо буде обґрунтована позиція з цього приводу, то вони, як патріоти держави, навіть готові зрозуміти, що для виживання країні потрібні кошти місцевих громад.

Львівське регіональне відділення Асоціації міст України на засіданні 19 липня цього року у Львові одноголосно прийняло звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної ради України, Президента ВАОМС «Асоціація міст України» Вілкула щодо ситуації з непроплатами казначейством коштів за платіжними дорученням міських рад.

Відповіді вони очікують якнайшвидше, але якщо її не буде, то міські голови залишають за собою право протестувати – влаштувати пікет під головним казначейством Львівщини та під районними казначействами.

Міський голова Мостиськ Сергій Сторожук наголосив, що потрібно провести засідання Асоціації міст України у Києві за участі керівництва держави.

«Дві третини депутатів Верховної Ради прийшли нові, і кожен з нас допомагав тому чи іншому стати нардепом. Тепер вони так втомилися, що пішли відпочивати, а мали б піднімати цю проблему, скликати засідання уряду і вирішити це питання», - заявив він.

Міський голова Радехова Ніна Загиней розповіла, що місто ще від минулого року не може розрахуватися за реконструкцію очисних споруд. Казначейство ще й досі не пропустило 130 тис. грн.

До суду вона звернутися не може, бо ж написала запит у казначейство ще 6 червня і досі чекає відповіді.

Міські голови кажуть, що у всіх аналогічна ситуація – казначейство не відповідає на запити у супереч визначених законом термінів.

Як заявила міський голова Рави-Руської Ірина Верещук, міських голів обурює той факт, що вони не можуть використовувати кошти, які заробила громада.

«У нас зношена інфраструктура. Ще однієї такої зими дахи у Раві-Руській без ремонтів можуть не витримати», – пояснила вона.

Вона наголосила, що зараз штучно вдається стримати виконавців робіт, яким боргують кошти з вини казначейства, від того, щоб вони масово звертались до суду.

Вона також додала, що, виконавці, мають право звернутися до суду і виграти його, адже місто підписало угоду, яка зобов’язує провести розрахунок за виконані роботи

«Якщо підприємці, які мають борги по зарплатах, позиватимуться до суду, то ми повинні будемо заплати і штрафні санкції і пеню, а на це у нас в бюджетах коштів не передбачено. Ми залишимося банкрутами», - заявила вона.

Василь Абаімов пояснив, що у випадку судових позовів з боку підприємців на міські ради судові виконавці заблокують усі виплати з бюджету і стягнуть суму заборгованості, але місто не матиме змоги забезпечувати життєздатність.В даному випадку гроші отримає той, хто швидше подасть до суду, а це загрожує катастрофою для місцевих громад.

Як повідомили міські голови, згідно з інформації, яку вони отримали від Могиляк загалом сьогодні на Львівщині борг щодо непроведених платежів становить понад 100 млн грн.

Міські голови кажуть, що не можуть більше довіряти казначейству і готові вимагати, щоб перевести їх на обслуговування у інші банки з державною часткою, наприклад «Ощадбанк».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ