Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лікарні у Львові не мають правових підстав надавати висновки про стан сп'яніння

Міські лікарні у Львові не мають правових підстав надавати висновки про стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Про це повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

Як наголосив начальник управління охорони здоров’я міста Львова Володимир Зуб, міські лікарні, зокрема лікарня швидкої медичної допомоги та 8-ма лікарня, до яких працівники поліції доправляють водіїв на виявлення алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, не мають можливостей і юридичних підстав для такої практики, оскільки вона не входить в компетенцію міських лікувальних установ. Водночас, станом на зараз немає жодного оприлюдненого документу, який би підтверджував офіційне закриття спеціалізованого кабінету медичного огляду на вул. Науковій, 49.

«Надати заключний висновок про стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу, наші міські стаціонари, зокрема, лікарня швидкої допомоги і 8-ма лікарня – не можуть, оскільки не мають правових підстав це робити. Акт обстеження повинен підписати виключно лікар-нарколог, а у штатному розписі цих лікарень немає посади лікаря-нарколога, як і немає наркологічних кабінетів у їх структурі, бо на цей вид медичної практики вони не мають ліцензії. Наш лікар може просто констатувати те, що він виявив, проте без підпису нарколога  акт медичного обстеження у суді не має жодної доказової бази.

Наші міські установи надають первинну і вторинну медичну допомогу, а третинну допомогу, до якої, власне, і належить «наркологія», надають виключно обласні медичні установи.

Це чітко визначено розподілом повноважень – функціонування спеціалізованих медичних наркологічних закладів, зокрема, кабінетів з метою виявлення у водіїв стану сп’яніння, належить до компетенції обласної влади, це їх пряме підпорядкування і фінансування. Тому обласній владі потрібно забезпечити цю роботу там, де є лікарі-наркологи, і все необхідне для цього обладнання», - наголосив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Водночас, з його слів, станом на сьогодні немає жодного офіційно оприлюдненого документу, який би підтверджував офіційне закриття спеціалізованого кабінету медичного огляду на вул. Науковій, 49, який є структурним підрозділом спеціалізованого ОКЗ ЛОР «Львівський обласний медичний центр превенції та терапії узалежнень».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ