Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Місцеве самоврядування усунули від нарізки округів

Місцеве самоврядування усунули від нарізки округів. Про це сьогодні, 31 січня, під час прес-конференції у Львівському прес-клубі повідомила виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська.

За її словами, виборчі округи, згідно з чинним законодавством мають бути визначені законом про вибори народних депутатів. Коли приймали цей закон, йшлося про те, щоб розробити закон про територіальну організацію виборів, згідно з яким мають бути встановлені виборчі округи, які існуватимуть на постійній основі і виборці тривалий час мали б знати, до якого округу вони належать. В такому випадку, нарізка округів більше не була б об’єктом спекуляції перед кожними виборами.

Оскільки такий названий закон не прийняли, то, за словами експерта, залишається сподіватися, що буде постанова ЦВК про те, як будуть поділені виборчі округи.

Вона додала, що за попереднього законодавства на дорадчій основі до процесу формування виборчих округів долучали органи місцевого самоврядування, які могли пропонувати розподіл округів.

«Чинний закон про вибори народних депутатів таку норму виключає. Відповідно, органи місцевого самоврядування не можуть формально впливати на розподіл виборчих округів. Однак, це не виключає можливості різних ініціативних груп, депутатів, адміністрацій, звертатися до ЦВК з проханням в той чи інший спосіб розподілити округи. Звичайно, важко однозначно стверджувати, що ці побажання братимуть до уваги», – додала експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ