Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Місцеві ради не мають достатньо повноважень, щоб впливати на ситуацію – Панькевич

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич взяв участь у засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при голові Верховної Ради України, яке відбулося сьогодні, 11 березня, в Яремчі Івано-Франківської області. Учасники Консультативної ради розглянули питання про законодавче забезпечення адміністративно-територіальної реформи в Україні, а також про стан і перспективи розвитку туризму в Івано-Франківській області, повідомила прес-служба Львівської облради.

Як зазначив Олег Панькевич, представники центральних органів влади, які взяли участь в засіданні, наразі не мають відповіді на питання, що таке адміністративно-територіальна реформа і якою її бачить влада.

«Від керівництва держави багато чуємо про розширення повноважень місцевого самоврядування, - зазначив Олег Панькевич, - але на практиці ми бачимо, що його значення нівелюється. Місцеві ради не мають достатньо повноважень, аби вплинути на ситуацію в районі, в області, в державі».

За словами Олега Панькевича, на Львівщині маємо чимало прикладів нехтування ролі обласної ради: центральна влада не виконує Угоду щодо соціально-економічного розвитку Львівської області, підписану Кабінетом міністрів України і Львівською обласною радою. Більше того Львівська обласна рада, яка підписувала угоду з Кабінетом Міністрів, не має належної можливості брати участь в реалізації та контролі за її виконанням через непрозору роботу обласної адміністрації в цьому напрямку. Ще один яскравий приклад: органи місцевого самоврядування позбавлені участі у формуванні переліку доріг комунальної власності, ремонт і реконструкція яких буде здійснюватися за рахунок субвенції з державного бюджету.

У засіданні консультативної ради взяли участь голова Верховної Ради Володимир Литвин, міністр юстиції Олександр Лавринович, голови обласних рад. Під час дискусії пропонувалося визначити кілька областей, в яких відпрацьовувалися б різні концепції і моделі проведення адміністративно-територіальної реформи. Йшлося також про необхідність створення єдиної законодавчої основи реформи органів місцевої влади. Після засідання його учасники ознайомилися з інфраструктурою гірськолижного комплексу «Буковель».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ