Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Місцеві вибори не призначать, доки не розподілять посади в РДА та ОДА, – політолог

«До остаточного формування персонального складу обласних та районних державних адміністрацій, жодна з політичних сил, представлених у ВР, не буде ініціювати місцеві вибори». Так вважає політолог Анатолій Луценко, директор компанії GMT group.

 

На його думку, зараз потенційних кандидатів на ці посади можна поділити на три умовні групи. «Перша: особиста квота Президента – соратники Януковича, які не одержали кар’єрних сатисфакцій в органах виконавчої влади різних рівнів. Призначення губернаторами стане для них своєрідним «утєшитєльним прізом».

 

Друга: квота політичних союзників – ці посади є частиною кадрового бонусного пакету за участь в коаліції для «литвинівців», комуністів та інших.

 

Третя: «група перебіжчиків» — діючі губернатори, які ще до першого туру президентських виборів в підконтрольному регіоні реалізовували «програму лояльності» по відношенню до кандидата Януковича», — вважає Луценко.

 

На думку експерта, роздача посад в регіонах залишається дієвим механізмом отримання лояльності парламентських фракцій або окремих груп депутатів. Не виключено, що цими посадами намагаються зацікавити окремі групи в середовищі «Нашої України», щоб одержати більшість на раді фракції. Це потрібно для подальшої легітимізації коаліції. Крім того, це спосіб задоволення інтересів місцевих еліт, з думкою яких «регіоналам» доведеться рахуватися в тих регіонах, де вони не мають значної підтримки.

 

«Зараз багато представників місцевих еліт беруть активну участь у переговорному процесі із представниками «регіоналів». Решта – вичікують, хто саме очолить обласні та районні державні адміністрації, щоб зрозуміти, у якому напрямку їм рухатися. Поки не будуть розподілені посади в ОДА та РДА — політичного рішення про місцеві вибори навряд чи можна очікувати. Як тільки сформується владна вертикаль «центр - регіони», відразу почнеться активна підготовка до виборчих кампаній на місцях», - наголосив Анатолій Луценко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ