Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Між Москвою і Києвом спалахнув дипломатичний скандал

Між Москвою і Києвом розгоряється новий скандал. Сьогодні чи завтра за наполяганням української влади країну покине радник посольства РФ Володимир Лисенко. Крім того, як стало відомо Ъ з дипломатичних джерел, українська влада вимагає відкликання ще одного високопоставленого дипломата - генконсула РФ в Одесі Олександра Грачова. У МЗС РФ цю інформацію Ъ офіційно не підтвердили. Однак якщо фактична висилка російського генконсула відбудеться, це стане початком дипломатичної війни між Москвою та Києвом, - пише Корреспондент з посиланням на КоммерсантЪ

Про достроковий від'їзд генконсула РФ в Одесі Олександра Грачова повідомила минулого тижня українська партія Братство, відома своїми епатажно-екстремістськими акціями щодо російських представників. Прес-служба цієї партії оголосила, що в найближчі дні пан Грачов може бути відкликаний зі своєї посади через українофобську діяльність. Однак в генконсульстві РФ інформацію Братства тоді не підтвердили. "Такої інформації у нас немає, у Братства її немає і поготів", - заявив журналістам прес-аташе диппредставництва Георгій Месоєд. 

Тим часом в минулий четвер стало відомо, що українська влада наказала покинути до 29 липня територію країни радникові посольства РФ Володимиру Лисенку, який курирує питання перебування Чорноморського флоту РФ в Севастополі. Хоча і в посольстві РФ в Києві, і в МЗС України відмовилися коментувати цю інформацію, її підтвердив сам пан Лисенко. "Я їду з країни в понеділок-вівторок", - коротко повідомив він Інтерфаксу. 

У суботу фактичну висилку високопоставленого російського дипломата прокоментував особисто глава МЗС РФ Сергій Лавров. Причому досить жорстко. "Ініціатори (таких акцій ) намагаються розігрувати російську карту для досягнення своїх внутрішньополітичних цілей, і це дуже сумно, - сказав міністр .- Ситуація розглядається в Росії як ще один крок у низці недружніх дій з боку Києва у відношенні Росії. Це питання не залишиться без наслідків". 

Між тим, як стало відомо Ъ з дипломатичних джерел, фактичною висилкою Володимира Лисенка українська влада, схоже, вирішила не обмежуватися, вимагаючи від Москви відкликання ще більш високопоставленого дипломата - генконсула РФ в Одесі Олександра Грачова. Інформацію джерел Ъ підтвердила заява Братства. "Він дійсно пакує валізи, і це дуже хороший знак", - заявив учора Ъ лідер цієї партії Дмитро Корчинський

Втім, в МЗС РФ інформацію про пана Грачова офіційно поки що не підтверджують. У департаменті інформації та друку Ъ сказали, що не мають в своєму розпорядженні таких даних. 

Проте джерела Ъ наполягають, що ситуація з фактичною висилкою двох російських дипломатів наприкінці минулого тижня обговорювалася по телефону на рівні керівництва МЗС двох країн: Москва, звісно, наполягає на перегляді рішення Києва. Однак якщо судити з жорсткої заяви Сергія Лаврова, домовитися, схоже, не вдалося. Якщо фактична висилка генконсула РФ в Одесі відбудеться, це буде означати початок дипломатичної війни між Москвою та Києвом. 

Експерти вважають, що вимога Києва до Володимира Лисенка покинути Україну може бути пов'язана з проблемами між РФ і Україною навколо Чорноморського флоту. Останній інцидент стався в четвер, коли в Севастополі затримали колону російських бетеерів, які брали участь у репетиції параду до Дня військово-морського флоту РФ. До того українська влада затримувала в Севастополі вантажівки з російськими ракетами і автобус з морськими піхотинцями під Феодосією. Учора головком російського ВМФ адмірал Володимир Висоцький визнав, що при транспортуванні військових вантажів в місті російська сторона порушила угоду про базування Чорноморського флоту в Севастополі, і пообіцяв покарати винних. Однак навіть це визнання-вибачення не змінило рішення Києва щодо Володимира Лисенка. 

Олександра Грачова ж українські ЗМІ раніше звинувачували в тому, що з його призначенням у 2006 році на посаду генконсула РФ в Одесі там не тільки активізувалися старі, але й стали створюватися нові антиукраїнські організації і партії. Однак з боку української влади ніяких претензій до нього досі не було. У всякому разі, офіційно. 

Українські експерти пов'язують акції Києва відносно російських дипломатів з наближенням виборів в Україні. Як вважає політолог Володимир Корнілов, в оточенні президента Віктора Ющенка намагаються спровокувати Росію на відповідні дії, що дасть змогу розіграти на майбутніх виборах карту протистояння з Москвою. Якщо це так, то нинішній дипломатичний скандал у відносинах між Москвою і Києвом далеко не останній.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ