Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міжнародний консорціум ІП «Інститут Європейської Інтеграції - Польща» запропонував свій варіант рекультивації Львівського сміттєзвалища

Консорціум ІП «Інститут Європейської Інтеграції - Польща» представив свою конкурсну інвестиційну пропозицію щодо «Рекультивації Львівського сміттєзвалища с. Грибовичі та зменшення обсягу антропогенних викидів парникових газів згідно з Кіотським протоколом».

Консорціум ІП «Інститут Європейської Інтеграції - Польща» об’єднує 9 українських та іноземних інститутів та науково-виробничих підприємств, що займаються переробкою побутових відходів, а саме Інститут Нафти та Газу (Польща), Корпорація німецьких фірм «ЕСОnet», Інститут газу НАНУ, Інститут геології і геохімії горючих копалин НАНУ, Центр управління фінансами та бізнесом (Україна), Львівське державне дослідно-виробниче підприємство з енергозбереження, Корпорація «Регіональний центр поводження з відходами», ТЗОВ «Сенс», ТзОВ «Гафса».
За словами виконавчого директора корпорації Ігоря Лотоцького, консорціум пропонує ізолювати масив сміттєзвалища водонепроникною плівкою, зробити відвід шкідливого фільтрату на очисні споруди. «Далі планується пробурити дегазаційні свердловини для збору і відводу звалищного газу з теплотою згорання Q = 20 МДж / м.куб., енергетична утилізація звалищного газу. Завершальна стадія – формування на поверхні звалища шару родючого ґрунту та окультурення поверхні масиву. Запропоновані рішення розроблені згідно з концепцією проекту комплексного господарювання твердими побутовими відходами на основі створення сортувально-пресувальних станцій та ґрунтуються на досвіді німецьких польських та українських партнерів, які проводили рекультивацію звалищ в Польщі, Німеччині, Філіппінах, працюють з восьма українськими сміттєзвалищами», - говорить Лотоцький. За словами Лотоцького, проект повної рекультивації сміттєзвалища коштує близько 12,5 млн євро, є інвестиційно привабливим з причини наявності 0,5 млрд куб. біогазу, і потребує банківського кредитування, яке можуть надати лише великі іноземні комерційні банки. Як говорять представники проекту, такі суми дають лише іноземним інвесторам – генеральним підрядникам (німецькій «ЕСОnet» та польському Інституту Нафти та Газу). Українські ж компанії виступатимуть як субпідрядники.
Участь у конкурсі, організованому Львівською міськрадою, консорціум взяв, тому що хоче відстояти права одного зі своїх членів – ТзОВ «Гафс», яке працює із Львівським сміттєзвалищем 3 роки. За словами завідувача відділом Інституту геології і геохімії горючих копалин НАНУ  Юрія Стефаника, конкурс, організований міськрадою, є незаконним, оскільки ТзОВ «Гафс» має укладений на 15 років договір з міськрадою «Про співпрацю на виконання комплексу робіт по дегазації міського сміттєзвалища». ТзОВ «Гафс» вже вклало в проект близько 600 тис. грн., проведені дослідження і розроблено «Проект дегазації Львівського полігону ТПВ та використання біогазу», що отримав позитивну оцінку Мінприроди України, розпочали перший етап виконання проекту — моніторинг газу на сміттєзвалищі та створення дослідної ділянки рекультивації ТПВ, створено консорціум з учасників, що займатимуться рекультивацією, і раптом в кінці серпня припиняються всі роботи, а міськрада оголошує конкурс. Одразу з’являються СП «Сервіс-центр» (Австрія) та італійсько-американське інвестиційне об’єднання «ЛьвівелектроСлавутич». Створено комісію конкурсу, в якій з 14 чоловік, що входять до її складу, менше половини фахівців щодо поводження з ТПВ, а на засіданнях комісії немає представників громадськості. Відповідно консорціум взяв участь у цьому конкурсі.
Будівництво сортувально-пресувальної станції ТПВ коштує в середньому 400-600 тис. дол., будівництво заводу з переробки «брудного» сміття – 4-6 млрд дол.
Площа полігону ТПВ у с. Грибовичі – 23,7 га (за іншими оцінками - 30 га), висота сміттєвого масиву - 25-40 метрів, вага – близько 10 млн тонн. Термін накопичення – 50 років. Приблизний об’єм біогазу - 0,5 млрд куб.
Нагадаємо, що 20 жовтня перший заступник міського голови Микола Одуха має представити переможця конкурсу щодо рекультивації Львівського сміттєзвалища ТПВ в с Грибовичі.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ