Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міжнародний консорціум компаній рекомендує добудувати український нафтопровід Одеса - Броди до польського Ожехово

Міжнародний консорціум компаній рекомендує добудувати український нафтопровід Одеса - Броди до польського Ожехово. Про це повідомив представник генсекретаріату з питань енергетики і транспорту Європейської комісії Фаузі Бенсарса журналістам 15 березня у Варшаві після презентації ТЭО проекту, — повідомляє „Експрес-інформ”.
Від Ожехово до Плоцка прокладений нафтопровід, що може бути використаний для постачаня каспійської нафти по маршруту Одеса-Броди-Плоцьк. Цей маршрут був обраний з п'яти альтернативних, оскільки є найкоротшим і дозволяє заощадити 100 млн доларів на будівництві трубопроводу і насосних станцій. Маршрут Броди-Ожехово також є найпростішим, оскільки не проходить через ріки і природоохоронні зони в Польщі. У консорціуму інвесторів, що будуть реалізовувати проект, не виникне також проблем із землевідведення по цьому маршруту.
15 березня фіно-німецько-грецький консорціум компаній SWECO PІ, ІLF Gmb і KANTOR презентував у Польщі остаточну версію попереднього плану проекту. Остаточна версія бізнес-плану буде допрацьовуватися разом з потенційними інвесторами проекту. Представники консорціуму вже провели консультації з польськими компаніями PKN Orlen і Lotos, що виразили попередню зацікавленість у реалізації проекту.
Консорціум у складі SWECO PІ (Фінляндія), ІLF Gmb (Німеччина) і KANTOR (Греція) був визначений переможцем тендеру „Надання консультативної підтримки по технічних, економічних, фінансових і правових питаннях у розробці концепції проекту системи транспортування нафти по маршруту Одеса-Броди-Плоцьк”.
На початку серпня 2005р. Європейська Комісія підписала з консорціумом відповідний контракт. На технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцка Європейська Комісія виділила грант у розмірі 2 млн євро. 12.07.04 р. у Варшаві ВАТ „Укртранснафта” і PERN „Przyjazn” підписали установчий договір про створення СП ТОВ „Міжнародне трубопровідне підприємство „Сарматія”. СП створено на паритетних засадах зі статутним фондом 2 млн злотих. Задачі СП - забезпечення реалізації проекту будівництва ділянки нафтопроводу Броди-Плоцьк, підготовка проектно-кошторисної документації, залучення інвестицій, забезпечення будівельних робіт. Відповідно до висновків польських експертів, реалізація проекту Броди-Плоцьк вимагає акумуляції до 500 млн євро.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ