Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Міжнародний суд ООН визнав юрисдикцію над позовом України проти Росії: що це означає

Міжнародний суд Організації Об`єднаних Націй 8 листопада оголосив, що він має юрисдикцію розглядати спір України проти Росії щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Тепер суд перейде до розгляду справи до суті. Суд також наголосив, що Україна дотрималась всіх процесуальних досудових процедур, передає Громадське.

Суд ООН виніс рішення не по суті справи, а щодо юрисдикції — про можливість застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму стосовно подій на Донбасі та застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації щодо утисків прав кримських татар у Криму.

Заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль написала у Facebook: «Ми виграли!».

Нагадаємо, у січні 2017 року Україна подала проти РФ позов, у якому вимагає відшкодувати збитки за систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року видав рішення за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Так, Росія зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу та гарантувати доступність освіти українською мовою.

Водночас суд вирішив, що у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму Україна не надала достатньо доказів проти РФ.

Україна звинувачує РФ у спонсоруванні незаконних збройних формувань, через діяльність яких постраждали люди під час катастрофи літака рейсу МН17, актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі. Україна вимагає відшкодувати збитки за збиття Малазійського боїнгу MH17.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ