Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МНСники попереджають про небезпеку отруєння грибами

Головне управління МНС України у Львівській області вкрай стурбоване станом отруєння та загибелі людей внаслідок вживання отруйних грибів. Так, станом на вересень 2006 року в Україні зареєстровано 156 випадків отруєнь дикорослими грибами, в тому числі отруїлися 30 дітей. Померло 15 осіб, з них – 1 дитина. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 313 випадків, з них – 59 дітей. Померло 39 осіб, з них – 10 дітей. По Львівській області зареєстровано 30 отруєнь, з них 3 смертельні. Повідомила „Гал-іnfо” Іванна Поважук, лейтенант вн. служби Центру пропаганди ГУ МНС України у Львівській області.

„Основними причинами отруєнь можна назвати вживання отруйних, старих або зіпсованих грибів, неправильне приготування умовно-їстівних грибів, а також вживання грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутації. Симптомами отруєння є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Ці ознаки з’являються вже за 1-4 години після вживання грибів”, - застерігають МНСники.
„Аби запобігти неприємним ситуаціям, що пов’язані з отруєннями грибами, Головне управління МНС України у Львівській області рекомендує дотримуватись правил збирання, приготування і вживання грибів. Перш за все не варто купувати цей продукт на стихійних ринках і у місцях, що не призначені для його продажу. Збирайте і купуйте лише ті гриби, про які відомо, що вони їстівні. Небезпечно вживати гриби які виросли вздовж транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, радіаційно та хімічно небезпечних зонах. Не порівнюйте їх із зображеннями у різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності. Не варто куштувати сирі гриби.
Що стосується приготування, то слід пам’ятати, що готувати гриби необхідно у той же день, коли їх зібрали, інакше у них утворюється трупна отрута. Перед приготуванням будь-якої страви необхідно кип’ятити гриби 7-10 хвилин, потім цей відвар вилити. Лише після цього можна їх смажити або варити. Суворо дотримуйтесь правил консервування. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть призвести до тяжкого захворювання – ботулізму. Ті консервації, що довгий час зберігалися необхідно прокип’ятити протягом 10-15 хвилин. Не пригощайте грибними стравами дітей, вагітних жінок, літніх людей. Деякі гриби містять речовини, що розчиняються у шлунку лише у взаємодії з алкоголем та спричиняють бурхливе отруєння. Значна частка грибів, що досі вважали їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Вживання їх кілька днів поспіль може спровокувати отруєння.
Однак якщо виникли підозри, що Ви або хтось із близьких отруївся терміново повідомте Швидку медичну допомогу, спробуйте промити шлунок 5-6 склянками води або блідо-рожевим розчином марганцівки, намагайтеся викликати блювоту, випийте 4-5 пігулок активованого вугілля. Після надання первинної допомоги тому, хто постраждав треба дати напитися міцного чаю, кави чи ледве підсоленої води. З’ясуйте, хто ще вживав гриби й здійсніть профілактичні заходи. Запам’ятайте, що вживання ліків, їжі, алкогольних напоїв, молока прискорює всмоктування токсинів у кишківнику. Лікарі не радять займатися будь-якими іншими методами самолікування, адже отруєння грибами дуже тяжко піддається лікуванню, тому не варто ускладнювати його іншими факторами”, - йдеться в попередженні  ГУ МНС України у Львівській області.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ