Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Молоді регіони» виступили проти ганебного будівництва готелю на вул. Федорова у Львові

Судові справи навколо будівництва готелю у Львові на Федорова тягнуться вже другий рік. Позивачем виступає єврейська громада, яка вважає місце забудови сакральною. А також – мешканці прилеглих будинків. Відповідач – Львівська міська рада. Адже, саме вона, на думку позивачів, «породила» незаконні ухвали, рішення і дозволи, що стали підставою для будівництва готелю у зоні культурної спадщини ЮНЕСКО. До протесту долучились активісти «Молодих регіонів», про що їхній лідер Богдан Хруставчук повідомив сьогодні, 21 січня, під час прес-конференції.

Отож, 1 серпня 2012 року суд заборонив будь-яке будівництво на вулиці Федорова 23, 25, проте проблема скасування усіх дозволів та впорядкування територіїзалишилась не розв’язаною. Для того, щоб прискорити процес, представники громади Львова звернулися за допомогою до заступника голови Львівської обласної організації Партії регіонів, голови Львівської обласної організації «Молоді регіони» Богдана Хруставчука.

Річ не тільки у тому, що соромно перед туристами. Виритий під готель п’ятиметровий котлован обернувся на смердючий ставок із горами сміття по берегах. Мешканці неабияк страждають від цього смороду. До того ж, це «болото» немов магнітом притягує до себе безхатченків та нічних п’яниць .

Попри це, каже лідер «Молодих регіонів Львівщини», чиновники міської ради не квапляться щось робити. Тому активісти організації сьогодні ж, 21 січня, вийшли на акцію протесту на захист історичної та архітектурної спадщини Львова, яка відбулася біля будівництва на вул. Федорова.

«До нас звернулися мешканці Львові, які не бажають терпіти беззаконня. Мешканці скаржаться, що їхні будинки розвалюються ледь не на очах, раніше їх руйнувало будівництво, а тепер ще й підтоплюють стічні води», - зазначив Богдан Хруставчук.

Він наголосив, що «Молоді регіони Львівщини» у питанні захисту архітектурної спадщини Львова стоятимуть до кінця, як це було й у випадку із відвоюванням земель парку «Снопківський».

Під час прес-конференції Богдан Хруставчук також оприлюднив ряд фактів, які свідчать про те, що будівництво готельного комплексу на вул. Федорова, 23-28 у м. Львові не лише порушує чинне законодавство, але й може спричинити руйнування прилеглих будинків.

«Згідно з попередніми висновками про вплив будівництва готельного комплексу на вул. Федорова, 23-28 у м. Львові на гідрогеологічні умови ділянки забудови та прилеглих територій : будівництво водонепроникних підземних споруд з великим заглибленням на шляху руху потоку ґрунтових вод буде створювати баражний (перешкод жальний – прим.) ефект, сприяти суттєвому підйому їхнього рівня і активному підтопленню підвалів прилеглих будівель», - розповів громадський діяч.

Богдан Хруставчук зазначив, що для конструктивного полагодження конфлікту громади Львова з чиновниками Львівської міської ради необхідно, щоб міська рада визнала незаконними ухвали, згідно з якими земельні ділянкина вул. Федорова, 23-28 були передані в оренду на 49 років ТзОВ «Українські інвестиційні системи».

Додамо, що єврейські громади вже впродовж двох років у судовому порядку вимагають визнати недійсними ухвали Львівської міської ради, зокрема, це стосується ухвал: № 2241 від 14.04.2005 р. «Про визначення переліку земельних ділянок, призначених для продажу на земельних аукціонах», № 885 від 24.05.2007 р. «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 14.04.2005 р. № 2241 «Про визначення переліку земельних ділянок, призначених для продажу на земельних аукціонах», № 1003 від 05.07.2007 р. «Про продаж шляхом аукціону права оренди земельної ділянки та об’єкта комунальної власності на вул. І. Федорова, 23, 28 у м. Львові».

«Необхідно, щоб відповідач в особі Львівської міської ради визнав вищезгадані ухвали незаконними, розірвав договір оренди із забудовником та посприяв тому, щоб на даній ділянці були проведені належним чином археологічні дослідження та впорядковано земельні ділянки», - підсумував вимоги громади Богдан Хруставчук.

Учасник прес-конференції директор Представництва в Україні Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, керівник релігійної громади «Турей Загав» Мейлах Шейхет розповів, що свавілля з боку міських посадовців призвело не лише до порушення прав єврейського народу, який прагне захистити свою історично-релігійну спадщину (архітектурний ансамбль синагоги «Золота Роза») від руйнування та забудови, але й до порушення зобов’язань, взятих на себе державою Україна перед світовою спільнотою.

«Земельні ділянки на вул. Федорова, 23-28 є складовою частиною території ансамблю історичного центру м. Львова, включеного до переліку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО, тобто в силу приписів ст. 53 Земельного кодексу України, віднесена до земель історико-культурного призначення», - зазначив пан Мейлах.

Він наголосив, що Львівська міська рада, ухвалюючи рішення про передачу в оренду земельних ділянок по вул. Федорова, 23-28, порушила Закон України «Про охорону культурної спадщини», норми Земельного кодексу України. Владою міста також було порушено порядок підготовки земельної ділянки для аукціону та ряд міжнародних договорів.

Мейлах Шейхет підкреслив, що 21 січня, у день коли «Молоді регіони Львівщини» заявили свою позицію на захист архітектурної спадщини Львова, у справу щодо забудови на вул. Федорова вступила прокуратура Львівської області. Правоохоронний орган підтримав позицію громади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ