Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН: Бандери та Шухевича в торішніх тестових завданнях також не було

Імена Степана Бандери та Романа Шухевича в минулорічних тестових завданнях з історії України також були відсутні. Про це йдеться у повідомленні Міносвіти.

"Метою зовнішнього незалежного оцінювання з історії України є оцінювання рівня сформованості історичної компетентності випускника школи, визначення відповідності навчальних досягнень учня освітньому стандарту та чинній навчальній програмі. Розробка програм для ЗНО – компетенція робочої групи, до складу якої входять науковці та педагоги.

Підкреслимо, що зміст історичної освіти визначається не тестами ЗНО. Основними нормативними документами у викладанні шкільних історичних курсів є Державний стандарт базової і повної середньої освіти освітньої галузі «Суспільствознавство», навчальні програми з історії, що визначають мету шкільних історичних курсів, оскільки саме їх зміст найбільше сприяє вихованню учнів, ознайомлює зі світовим та вітчизняним історичним досвідом, формує здатність самостійно оцінювати історичні події.

В усіх затверджених МОНмолодьспорту навчальних програмах та підручниках з історії України відображені історія становлення та розвитку українського визвольного руху, його боротьба з тоталітарним режимом, діяльність Організації українських націоналістів та Української повстанської армії, передбачено вивчення історичних постатей Степана Бандери та Романа Шухевича.

Наголосимо, що тестами ЗНО не можливо перевірити знання про всі події, явища, постаті, які вивчаються за програмами загальноосвітніх навчальних закладів. Тестові завдання для ЗНО спрямовані на виявлення сформованості соціально-адаптованого випускника загальноосвітнього навчального закладу, здатного навчатися впродовж життя, приймати виважені рішення, усвідомлювати свою роль у державі і світі.

Імена, зокрема, Степана Бандери та Романа Шухевича відсутні в переліку персоналій Програми ЗНО 2013 р. з історії України. Проте для успішного складання зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнт повинен знати діяльність Степана Бандери, Романа Шухевича та інших політичних діячів, вміти характеризувати їхню діяльність, визначати її етапи, встановлювати відповідність між діяльністю та певними політичними силами чи обставинами, історичною епохою, оцінювати її вплив на хід історичних подій. Такі навички передбачено окремими темами програми ЗНО. Зокрема, під час вивчення теми 25 «Західноукраїнські землі (1921–1939 рр.)», передбачено знання різних течій в суспільно-політичному русі, радикалізація політичного життя в 1930-х рр., утворення ОУН, діяльність політичних партій західноукраїнських земель у 1930-х рр. Складовою змісту теми 26 «Україна під час Другої світової та Великої Вітчизняної воєн (1939–1945 рр.)» є діяльність ОУН, утворення УПА, діяльність радянських партизан та українського визвольного руху, а зміст теми 27 «Повоєнна відбудова та розвиток України в 1946 – на початку 1950-х рр.» передбачає вивчення радянізації західних областей України, боротьби ОУН та УПА.

Слід зазначити, що імена вищезгаданих політичних діячів в минулорічних тестових завданнях з історії України також були відсутні!", - зазначено у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ