Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мораторій на продаж землі порушує конституційні права селян – Олег Нів’євський

Якщо б земля стала товаром – від цього виграли б усі і насамперед селяни. Так вважає експерт з АПК Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олег Нів’євський.
«Якщо б земля стала товаром – від цього виграли б усі і насамперед селяни. Земля сільськогосподарського призначення, крім своєї безпосередньої аграрної функції, має ще й ефективно використовуватися, тобто переходити від гірших власників до кращих. Для цього вона має отримати право продажу, і тоді покращилась би загальна ситуація в АПК, національний виробник краще був би захищений від ризиків, пов’язаних, наприклад, зі вступом до СОТ. Той, хто неефективно використовує землю, банкрутував би і продавав би землю тим, хто буде ефективніше вести господарство», – каже експерт.
Інший момент, на який вказує Нів’євський, – місцеві бюджети. «Зараз землю продають, використовуючи нелегальний шлях переводу землі з фонду сільськогосподарського призначення до фонду несільськогосподарського призначення. Відтак місцеві бюджети не отримують відрахувань від трансакцій із землею. А це кошти, які можна було б використати на дороги, сільські школи, інше. Крім того, збільшились би доходи самих селян, які б продавали, наприклад, землю, яку самі не в змозі були б обробляти. У нас би тоді не було бідних сіл, а існував би розвиток сільських територій», – каже Нів’євський.
За словами експерта, мораторій, який відновили народні депутати, котрі подолали вчора президентське вето, порушує конституційні права селян. «Селяни мають свої земельні паї, а в місті люди мають квартири. То чому в містах люди можуть продавати свої квартири а селяни свою землю ні? Наскільки я володію ситуацією, Президент вже подав апеляцію у Конституційний суд з тим, щоб він зняв накладений мораторій», – сказав експерт.
Нагадаємо, що мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення діє до 1 січня 2008 року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ