Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мораторій на продаж землі потрібно скасувати – Микола Пшевлоцький

«Проблемою діяльності Львівського обласного головного управління земельних ресурсів у 2007 році є відсутність єдиного законодавчого акту в Україні щодо функціонування ринку землі», – повідомив під час прес-конференції голова управління Микола Пшевлоцький.
                        За його словами, відсутність такого нормативного акту не сприяє прозорому продажу земель на ринку, зокрема на ринковими цінами.
            «Другою проблемою є мораторій парламенту на продаж земель сільськогосподарського призначення, а також заветований Президентом Віктором Ющенком закон 2520 про продаж прав оренди земель, також відсутність закону про ринок земель не дозволяє об’єктивно продавати землю за ринковими цінами», – сказав Микола Пшевлоцький.
            Голова управління також зазначив, що згідно з діючим законодавством, оренда землі прирівнюється на право власності, а така позиція є неправильною. Також потрібно дозволити придбати право оренди земель за межами населених пунктів, які не завжди можна використовувати за призначенням. «Якщо проїхатись по Україні, можна побачити картину, що багато землі за межами населених пунктів просто пустує, а це неправильно. Цільове призначення можна змінювати, але потрібно зацікавити покупців у купівлі таких земель», – зазначив Микола Пшевлоцький.
            Він також повідомив журналістам, що «ціна на землю зростає і буде зростати, і такий процес є закономірним». «Ціна землі під забудову у Львові є вищою, ніж у Варшаві. Я давно говорив, що проблеми Львівщини у земельних проблемах потрібно вирішувати за межами Львівщини. Зараз земля у Львові продається по 600-800 у. о. за 1 кв. м. на аукціоні. А на вторинному ринку, за яким Львівське обласне головне управління земельних ресурсів може лише спостерігати, земля продається у сумі 300 000 у. о. за ар землі», – наголосив Микола Пшевлоцький і додав, що мораторіями Україна заганяє себе углиб і це стосується продажу земель сільськогосподарського призначення.
«Раніше поляки у державній власності мали 20% землі, у нас же вона вся була у власності держави і прийняття закону «Про ринок земель» може посприяти процесу продажу земель чи віддачі їх в оренду. Хочу наголосити, що вигідніше землю купувати, ніж брати у оренду, оскільки за декілька років орендна плата перевищує вартість продажу землі. Так є і так повинно бути, а у нас навпаки, адже ми боїмось одного землевласника. Хочу наголосити, що якщо не буде відповідної волі політичних сил в Україні щодо продажу земель, то ми можемо вічно накладати мораторії і ніколи їх не подолати. Мораторій накладено до введення в дію законів, які регулюють ринок земель, а не до 2008 року. Проте я глибоко переконаний, що такий мораторій не треба продовжувати. Віктор Янукович у Львові наголосив, що правляча коаліція зробить все для унормування законів про ринок земель, проте це все обіцянки-цяцянки, адже таке рішення не залежить від однієї людини», – зазначив Микола Пшевлоцький.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ