Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мороз не має права сьогодні оприлюднити закон про Кабмін – Ігор Коліушко

„Оскільки закон про Кабінет Міністрів був поданий Президенту в іншій редакції, тому не діє та норма Конституції, яка дає Олександру Морозу право в разі непідписання закону Президентом після подолання вето самостійно оприлюднювати закон”, – про це „Гал-info” повідомив голова Центру політико-правових досліджень Ігор Коліушко.
„На жаль, я не бачив самого рішення Мукачівського міськрайонного суду, про яке всі говорять, однак я не можу уявити, яка правова аргументація може бути в такого рішення”, – зазначив Ігор Коліушко. 
За словами політолога, „в цій ситуації ні з якої точки зору нічого не відповідає Кодексу адміністративного судочинства, ні стосовно предметної підсудності, ні стосовно територіальної підсудності. Тому, якщо таке рішення Мукачівського міськрайонного суду і є, то зрештою, мабуть, ставлення Олександра Мороза до цього рішення є правильним”.
„Однак інша ситуація набагато серйозніша – це те, що закон про Кабінет Міністрів, поданий на підпис Президенту, був в новій редакції, в редакції, яка не відповідала тій, на яку Президент попередньо направляв свої пропозиції, тобто скористався правом вето. Тому з цієї точки зору цю ситуацію треба розглядати, як новий закон, нове вето Президента. В такому випадку Верховна Рада мала би розглянути знову пропозиції Президента і або підтримати їх, або подолати президентське вето”, – додав політолог.
Закон про Кабінет Міністрів буде оприлюднено відповідно до Конституції України, заявляє спікер Олександр Мороз. Про це він сьогодні сказав журналістам, зазначивши, що якщо Президент не підпише цей закон, то голова Верховної Ради „зобов’язаний його оприлюднити, оскільки іншого вибору у нього немає”. Водночас він зазначив, що його підпис як голови Верховної Ради під цим законом уже стоїть, оскільки документ був підписаний тоді, коли передавався до Президента Віктора Ющенка після ухвалення парламентом. Також Олександр Мороз зазначив, що «суддя Мукачівського міськрайонного суду не вміє прочитати Конституцію і ухвалює абсолютно безглузде рішення».
Нагадаємо, Мукачівський міський суд заборонив голові Верховної Ради Олександру Морозу підписувати ухвалений 12 січня закон про Кабінет Міністрів. Позивачем у справі виступив член фракції "Наша Україна" Ігор Кріль, який вимагав судової заборони голові Верховної Ради підписувати ветований Президентом закон про Кабінет Міністрів, доки документ не буде повторно розглянутий парламентом.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ