Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Морське дослідницьке судно «Бельгіка», передане Бельгією Україні за сприяння ЄС, прибуло до Одеси

Науково-дослідне судно «Бельгіка» сьогодні завершило свою мандрівку завдовжки 8 600 км із бельгійського Зеебрюгге до Одеси, щоб розпочати нову місію з екологічного моніторингу Чорного моря. Про це Гал-інфо повідомили в представництві ЄС в Україні.

Українські науковці використовуватимуть судно, щоб стежити за екологічною ситуацією в Чорному морі, збиратимуть дані про забруднення, біорізноманіття та поширення генів антибіотикорезистентності у морських мікроорганізмів.

Бельгія передала судно Україні (а саме Українському науковому центру екології моря) відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, укладеному між Бельгійським Федеральним офісом науки і політики, Королівським Бельгійським інститутом природничих наук та Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України у липні цього року.

Передачу науково-дослідницького судна, а також нинішню місію цього судна організовано і профінансовано Європейським Союзом в межах проєкту «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS), що впроваджується ПРООН. Завдяки передачі судна проєкт підтримав амбіційну наукову програму «Моніторинг трьох європейських морів» (Північного, Середземного та Чорного).

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні посол Матті Маасікас зазначив, що майбутня робота «Бельгіки» сприятиме отриманню нових наукових знань про Чорне море, а також допоможе підвищити поінформованість громадськості щодо екологічних викликів, які стоять перед ним та іншими європейськими морями.

«Із «Бельгікою» Україна зможе зробити значний внесок у захист Чорного моря, – зазначив пан Маасікас. – Країни в Європі та у всьому світі зрештою залежать від морів та океанів, а екологічний стан морського середовища має хвилювати всіх нас. Це стосується й України як великої і важливої морської держави».

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зазначив, що тепер Україна зможе відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, а також успішно впроваджувати Директиви ЄС щодо морського довкілля.

«Вдячний Королівству Бельгія за такий важливий для України подарунок, а також нашим партнерам із проєкту EU4EMBLAS, Спільному дослідницькому центру ЄС та Українському науковому центру екології моря», – сказав пан Абрамовський.

Впродовж нинішньої подорожі на судні працював український екіпаж, а також українські та міжнародні науковці. Під час подорожі з Бельгії в Україну науковці оцінили наявність плавучого сміття, відібрали проби морської води і донних відкладів для унікального скринінгу на присутність десятків тисяч речовин – забрудників та мікропластику, виділили ДНК із довкілля задля оцінки біорізноманіття та аналізу поширення генів антибіотикорезистентності у морських мікроорганізмів.

Коментуючи передачу судна, Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зауважила, що «Бельгіка» є важливим надбанням для України з огляду на зусилля країни захистити Чорне море від майбутніх екологічних збитків.

«Ми знаємо з попередніх досліджень, що з українських річок у Чорне море потрапляють тонни пластику, – зазначила пані Ґерчева. – Робота цього судна допоможе нам провести моніторинг цієї ситуації та оцінити наш прогрес у вирішенні цієї проблеми».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ