Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Московський Червоний хрест вимагає від 17 ЗМІ понад $2 млн

Керівник російського відділення Червоного Хреста подає в російський суд на українські видання, вимагає їхнього блокування й компенсації в 170 млн рублів (понад 2,6 млн доларів) моральної шкоди.

Текст відповідного позову від імені Ігоря Трунова оприлюднений на сайті Московського Червоного хреста.

Відповідачами виступають Укрінформ, а також "Українська правда", NEWSWEEK, "Голос України", The Interpreter, канал Інтер, видання "Новое время". Усього 17 видань.

Трунов стверджує, що приводом для позову стали публікації ЗМІ з посиланням на Укрінформ, у яких вони, за його словами, спотворили матеріали прес-конференції від 25 грудня про те, як гуманітарний конвой Московського Червоного Хреста привіз допомогу в Луганськ.

Йдеться в тому числі про публікацію УП "Червоний Хрест: Росія використовує гумконвої для озброєння бойовиків", яка була передрукована з іншого джерела з посиланням на нього. Трунов стверджує, що його слова були перекручені.

"У статті міститься свідомо неправильна інформація, що не відповідає дійсності і є наклепом… відносно голови Московського Червоного Хреста Трунова і є не просто свідомо неправильною й не тільки ганьбить честь і гідність і підривають репутацію голови МКК і безупинно завдає моральної шкоди", - сказано в позові.

"Зазначені неправдиві відомості … обвинувачують МНС і президента Росії Путіна В.В. у незаконних поставках зброї, що є екстремістською інформацією спрямованою на підрив репутації РФ і державної безпеки…"- говориться в позові.

"Власний кореспондент Українського національного інформаційного агентства Віталій Сич поширив свідомо неправдиві відомості, що ганьблять честь і гідність іншої особи або, що підривають його репутацію … Трунова, президента РФ В.В. Путіна й МНС (ч. 3 і 5 ст.128.1 КК РФ), обвинуватив МНС РФ у протиправній діяльності, привселюдно образив представника влади – діючого Президента РФ Путіна, при виконанні ним своїх посадових обов'язків або у зв'язку з їхнім виконанням (ст. 319 КК РФ), публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності (ст. 280 КК РФ)", - сказано в позові.

"Притягнуті до участі в справі в якості відповідачів особи, як посилалися на цитування Укрінформ, так і викладали свою версію слів голови МКК, які він не виголошував на прес-конференції, але які викладені, як його пряма мова", - сказано в позові.

"Це здійснюється незважаючи на очевидну суспільну й міжнародну небезпеку розпалення ненависті й провокування екстремізму в умовах цивільної війни в Україні. Тут неправда використовується на території Росії як акт психологічного тероризму", - сказано в позові.

Трунов просить визнати відомості, опубліковані у виданнях, такими, що не відповідають дійсності, зобов'язати відповідачів вилучити зазначені матеріали. Він також вимагає зобов'язати видання опублікувати спростування.

Також він вимагає стягнути з відповідачів солідарно судові витрати в сумі 290.300 руб, стягнути з відповідачів солідарно в рахунок відшкодування моральної шкоди на користь позивача 170 мільйонів рублів, які просить перерахувати на рахунок Московського міськвідділення Російського ЧХ для придбання гуманітарних вантажів і направлення гуманітарних конвоїв.

Він також вимагає доручити Роскомнагляду блокувати або обмежити доступ до Інтернет-ресурсів до видалення опублікованих матеріалів і опублікування спростування, оскільки вони "ганьблять честь і гідність і підривають репутацію Голови МКК, МНС і президента Росії й безупинно наносять їм моральної шкоди й матеріального збитку".

Трунов також заявив, що звернувся до Слідкому РФ із заявою про порушення кримінальної справи по ч.2 ст. 280 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності), ч 2 ст. 128. 1 (наклеп) і ст. 319 КК РФ (образа представника влади).

"Також ми подали заяву Генеральному прокуророві РФ, заява в Роскомнагляд про обмеження доступу в інтернеті до екстремістських ресурсів зазначених американських і українських ЗМІ", - сказав Трунов.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ