Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Москва холоднокровно вбиває онуків та правнуків ветеранів, - Порошенко

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко у День пам'яті та примирення взяв участь у відкритті фотовиставки «Четверте покоління», де представлено 16 фотопортретів українських військових разом зі світлинами їхніх рідних, що воювали проти нацизму. Про це повідомила прес-служба Президента.

Глава держави назвав беззаперечними подвиг українського народу та великий внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловивши повагу та шану всім борцям проти нацизму. «Коли наші діди й прадіди в 44-му та в 45-му наступали на Берлін, вони й гадки не мали, - і в найжахливіших снах уявити собі не могли, - що через сімдесят років своє військо в Україну пришле Москва. І холоднокровно вбиватиме їхніх онуків та правнуків», - зазначив Петро Порошенко.

Президент звернув увагу, що на портретах, які представлені на фотовиставці, зображені обличчя славних воїнів ЗСУ - сучасних оборонців України, мужніх людей та патріотів, погляди яких сповнені гордості за приналежність до славної когорти захисників своєї землі. «Світлини пращурів, які вони тримають у руках, свідчать, що бути воїном, захисником Вітчизни - традиція, здавна шанована українським народом», - зазначив Глава держави. Він подякував фотографам за високоякісну мистецьку роботу.

Петро Порошенко підкреслив: «Четверте покоління» – діти незалежної України, ті, кому зараз 20-30 років. Це - молодий цвіт нації. Це – люди, які пам’ятаючи про своїх мужніх предків, стали на захист України від російської агресії. Це – генерація наших сучасних героїв, які щодня пишуть сторінки вітчизняної історії, пишуть своєю кров’ю, потом. Саме «четверте покоління», яке нині взяло до рук зброю, щоб врятувати свою країну, спонукає нас знову й знову гортати сторінки – аби вивчити та запам’ятати уроки минулого, і вшанувати справжніх героїв».

Президент зазначив, що фотовиставку «Четверте покоління» слід сприймати як символ нерозривного зв'язку різних поколінь захисників України. «Вітчизну сьогодні боронять нащадки воїнів і  Червоної армії, і Української Повстанської Армії. Вони шанують своїх дідів та прадідів. А ті, будучи вже в небесних чертогах, напевно, пишаються сучасним поколінням захисників. Це важливо усвідомити, що в День пам’яті та примирення цей зв’язок є нерозривним», - наголосив Петро Порошенко. 

Він додав, що нині в Європі знову війна. «Сучасна Росія, як правонаступниця Радянського Союзу, не змогла і не встигла стати миролюбною нацією. Згадаймо молдавське Придністров’я, грузинські Абхазію та Південну Осетію, українські Крим та Донбас. І Сирія їй не дає спати спокійно. Уявіть собі, що все це тільки за 25 років існування Російської Федерації. А перед тим були Афганістан в 79-му, Чехословаччина і Прага в 68-му, Будапешт і Угорщина в 56-му», - зазначив Президент.

Глава держави нагадав, що сьогодні зі знятими погонами та замальованими фарбою бортовими номерами танків і бронетранспортерів російські військові таємно, під покровом ночі, перетинають кордон України, щоб без імен, документів, мундира випалювати українську землю та заливати її кров'ю. «Нині бути українським військовим – почесний обов’язок. А бути російським військовим – значить, виконувати накази держави, яка не цінує життя своїх воїнів, яка без жодного докору сумління зрікається своїх загиблих та поранених солдат», - наголосив Президент.

На виставці, зокрема представлено фото старшого лейтенанта Богдана Мирки з портретом свого двоюрідного дідуся Миколи Скорохода, який воював проти нацизму у складі Української Повстанської Армії. Виступаючи перед присутніми український воїн сказав: «Так трапилося, що вже протягом кількох століть ми воюємо з тими, хто називав себе братом. Ми воюємо з державою, яка є прикладом найогиднішого лицемірства». «Щоб кров, яка була пролита за нашу святу землю не була марна, ми маємо тільки один шлях – йти тільки вперед, тільки до перемоги», - наголосив він.

Ще один із зображених на світлинах захисників - молодший сержант Олексій Воробйов, який брав участь у звільненні Слов'янська в 2014 році і отримав орден «За мужність». Його прадід Володимир Пишонін в лавах Червоної армії брав Берлін та воював на Далекому Сході проти Японії.

Президентське подружжя оглянуло виставку  та поспілкувалися із військовими, світлини яких представлені в експозиції. Герої портретів розповіли історії своїх дідів та прадідів, які боролися з нацизмом більше ніж 70 років тому.

Фотовиставка «Четверте покоління» розміщена на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Світлини українських воїнів зроблені фотографом Романом Ніколаєвим у співавторстві з фотографом Сергієм Лєбєдєвим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ