Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ неефективно використав 286 млн грн на програму лікування громадян за кордоном

Міністерство охорони здоров'я України неефективно використало 286 млн грн, виділених на лікування онкологічних хворих за кордоном, ще 24 млн грн було використано з порушенням законодавства, повідомила Рахункова палата України на офіційному сайті.

"Якщо говорити загалом, то в 2016-му та 2017 роках понад 31% перевірених коштів, що виділялися для лікування онкохворих за кордоном, були використані з порушеннями чи не економно", - наводить прес-служба аудитора слова голови СП Валерія Пацкана.

Крім того, він додав, що за два роки "через неефективні рішення МОЗ не використано майже 200 млн грн", і анонсував, що звіт про проведення аудиту буде оприлюднено найближчим часом.

Як повідомлялося, наприкінці травня відомство оприлюднило матеріал щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, наданих Міністерству охорони здоров'я на програму лікування українських громадян за кордоном у 2016-2017 роках.

Серед недоліків у РП відзначили недосконалість нормативно-правових актів, які визначали порядок направлення громадян на лікування, оскільки вони мали правові прогалини й не усували корупційних ризиків. Також у відомстві наголосили, що новий порядок направлення на лікування, розроблений Міністерством охорони здоров'я у 2017 році (затверджений Кабінетом Міністрів України від 27 грудня 2017 року), також не забезпечував ефективного, дієвого і прозорого регулювання процесів.

Крім того, РП виявила відсутність належного внутрішнього контролю за використанням коштів, виділених на лікування, двосторонніх договорів з іноземними медичними закладами, підтверджень відповідними калькуляціями вартості послуг, цінового аналізу вартості лікування при виборі медзакладів, оцінки якості та результативності проведення терапії за кордоном.

Аудитор також наголосив на відсутності дієвих заходів щодо використання та розвитку української медико-клінічної бази для проведення трансплантації органів і кісткового мозку.

У свою чергу в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що за останні два роки на лікування направлено в 1,5 разу більше пацієнтів, ніж за попередні шість років сумарно, а час перебування пацієнтів у черзі скоротився з року до місяців, іноді тижнів.

У програмі лікування за кордоном 87% становлять випадки трансплантації органів і кісткового мозку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ