Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ: У 2019 році в усіх регіонах України мають запрацювати оновлені диспетчерські служби

Як інформують у прес-службі Міністерства охорони здоров’я, у 2019 році за кошти державного та місцевих бюджетів будуть створені нові об’єднані диспетчерські служби у Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Хмельницькій, Черкаській та Чернівецькій областях, а інших регіонах - оновлені та модернізовані.

Завдяки створенню і модернізації об’єднаних диспетчерських служб по усій країні диспетчери екстреної допомоги менше часу витрачатимуть на обробку викликів, а до пацієнта виїжджатиме та машина, яка знаходиться найближче до адреси виклику.

Запровадження об’єднаних диспетчерських служб означає, що кожен українець зможе зателефонувати на єдиний номер 103 і бути впевненим, що за необхідності до нього буде направлена найближча машина швидкої допомоги - навіть якщо вона буде з іншого району. Крім того, створення сучасних диспетчерських служб дозволяє:

  • зменшити час обробки виклику: від 3-5 хвилин до 1 хвилини у 90% випадків;

  • виконати норматив доїзду на екстрені випадки - до 10 хвилин в містах і до 20 хвилин у сільській місцевості;

  • в середньому на 20% зменшити пробіг автомобілів екстреної медичної допомоги;

  • зібрати актуальну і достовірну статистику, яку можна аналізувати для поліпшення надання екстреної допомоги.

Регіональні оперативно-диспетчерські служби зможуть підключатися та обмінюватися даними із системою «Централь 103»  і запроваджувати сучасні протоколи обробки викликів.

Міністерство охорони здоров’я закликає місцеву владу сприяти центрам екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у створенні сучасних диспетчерських служб. Саме від цього залежить, наскільки якісною та швидкою буде ЕМД у кожному регіоні України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ