Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

МОЗ України просить відстрочити обмеження на продаж кетаміну

Начальник департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції МОЗ України Валерій Стеців заявив, що міністерство просить відкласти введення норми про обмеження продажу кетаміну на 150 днів.

"Позиція Міністерства охорони здоров'я полягає в тому, що введення цієї постанови має бути відстрочено на 150 днів для надання перехідного періоду суб'єктам підприємницької діяльності", - сказав він журналістам у вівторок у Києві.

За його словами, на сьогоднішній день підготовлено проект змін до постанови уряду про включення кетаміну в перелік наркотичних і психотропних речовин, які підлягають обмеженню. Ці зміни передбачають перенесення набуття чинності цієї постанови.
"Термін, на який ця постанову буде відстрочено, встановить Кабінет міністрів України", - повідомив Стеців.

Він додав, що суб'єкти підприємницької діяльності вносили пропозиції відстрочити введення в дію цієї постанови на шість місяців для фізичних осіб і на три місяці - для юридичних.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну № 4 від 5 січня 2011 Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року № 770 і від 10 жовтня 2007 року № 1203 кетамін (каліпсовет), який входить до складу препаратів, які використовуються в ветеринарії для проведення загальної анестезії тварин, віднесений до психотропних речовин і заборонений до використання.

За даними Держветфітослужби, в даний час в Україні ліцензії на здійснення ветпрактики мають 2367 суб'єктів господарювання, у тому числі 1311 - фізичні особи. При цьому, як наголошується в прес-релізі, у сільській місцевості ветпрактикою займаються переважно фізособи, які фактично обмежені в праві отримання ліцензії.

Нагадаємо також, що на початку лютого київські ветеринари припинили робити операції тваринам, для проведення яких необхідно застосовувати єдиний препарат для загальної анестезії тварин, кетамін, використовувати який заборонив Кабмін. В даний час альтернативи кетаміну в його фармакологічної дії на організм тварин серед ветеринарних препаратів немає - він є невід'ємним компонентом анестезії, повідомляє Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ