Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

МОЗ запропонувала перелік продуктів, які обов’язково перевірятимуть на ГМО

Міністерство охорони здоров'я розробило перелік харчових продуктів, які планується перевіряти на вміст генетично модифікованих організмів (ГМО). Про це повідомило видання «Хороші новини» з посиланням на прес-службу Міністерства економіки.

 

Перелік продуктів буде затверджений після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади.

 

У запропонований Міністерством охорони здоров'я перелік входять продовольчу сировину та харчові продукти, які з нього можуть виробляти, а саме: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, рапс, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис , харчові добавки, зроблені з ГМО, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, отримані з ГМО.

 

У Мінекономіки нагадали, що у зв'язку з прийнятими Верховною Радою законами всі харчові продукти потрібно маркувати написом з ГМО або без ГМО.

 

Таке маркування повинно підтверджуватися лабораторними дослідженнями. Вартість одного дослідження харчового продукту становить від 600 до 800 грн.

 

  Рада ввела обов'язкове маркування продукції щодо вмісту ГМО

 

Як підкреслюється в прес-релізі, Україна стала першою країною в світі, яка зобов'язала виробників та імпортерів харчових продуктів вказувати позначку без ГМО у маркуванні всіх без винятку харчових продуктів, навіть тих, у яких ГМО не може бути ні теоретично, ні практично (сіль, вода питна та мінеральна, харчові продукти, у яких відсутній білок та інші).

 

"Введення обов'язкового маркування харчових продуктів відміткою без ГМО не відповідає європейському законодавству і призведе до невиправданих витрат коштів мільйонним виробників харчових продуктів", - цитує прес-служба міністра економіки України Богдана Данилишина.

 

У зв'язку з цим Мінекономіки пропонує внести правки до деяких законодавчих актів України щодо надання інформації про вміст в продукції ГМО. Відповідний законопроект зареєстрований 1 лютого у Верховній Раді (реєстраційний номер 6001-1), відзначається в повідомленні.

 

Зокрема, пропонується скасувати вимогу вказувати позначку без ГМО і встановити обов'язкове зазначення інформації про наявність зареєстрованих ГМО, або виробництва складових (інгредієнтів) харчового продукту з зареєстрованим ГМО.

 

Нагадаємо, 17 грудня 2009 року, Верховна Рада ввела обов'язкове маркування продуктів харчування з вмістом генетично модифікованих організмів.

 

Хороші новини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ