Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ затвердив медичні протипоказання та застереження для вакцинації від коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я затвердило перелік медичних протипоказань та застережень для вакцинації від COVID-19.

Про це у фейсбуці повідомив Народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я Михайло Радуцький.

У документі вказані типи протипоказань. Це можуть бути абсолютні протипоказання, якщо існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції. А також – застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками. Протипоказання також можуть бути постійними або тимчасовими (у такому випадку у довідці вказується термін дії), діяти для всіх видів вакцин, або лише для конкретного типу (якщо існує можливість провести щеплення іншим типом вакцини – довідка не надається). 

Наприклад, діагноз тромбоз з тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (АstraZeneca та деякі інші). Наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК вакцин (Pfizer/Moderna). Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою. Загалом визначено 16 причин для або відмови від вакцинації (постійної чи тимчасової), або для її проведення з пересторогою. 

Також Радуцький наголосив на тому, що у кожному конкретному випадку відповідність діагнозу протипоказанням, що вказані у переліку МОЗ, встановлює винятково лікар! Будь ласка, не намагайтесь самостійно вирішувати, чи є ваш діагноз або симптоми достатнім приводом для відмови від вакцинації! 

Довідки про протипоказання для щеплення почнуть видавати на початку листопада. За оцінками МОЗ, реальні протипоказання до вакцинації від коронавірусу має не більше ніж 1% населення. 

Згідно з постановою уряду № 1236, з 8 листопада не будуть допущені до роботи держслужбовці та освітяни, які не зробили щеплення. Наявність офіційної довідки дозволить представникам цих категорій громадян продовжувати роботу.

Також Радуцький додав, що дані про пацієнтів, яким справді протипоказана вакцинація, вноситимуть до електронної системи охорони здоров’я. Водночас українці зможуть згенерувати документ у застосунку «Дія». 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ