Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Музеї з анексованого Росією українського Криму мають намір оскаржити рішення щодо скіфського золота

Окружний адміністративний суд Амстердама вирішив повернути "Скіфське золото" до України. Музеї з анексованого Росією українського Криму мають намір оскаржити це рішення.

Як відомо, експонати п'яти українських музеїв - чотирьох з Криму та одного з Києва - виставлялись у 2014 році у приватному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Після анексії Криму Росією у березні 2014 року нідерландська сторона не могла визначити, кому слід повертати "скіфське золото".

З літа 2014 року усі виставкові артефакти зберігались у підвалах музею Алларда Пірсона. Українська сторона наголошувала, що усі експонати належать державному музейному фонду України, і наполягала на їхньому поверненні до Києва. Водночас кримські музеї, які й звернулись з позовом до суду в Амстердамі, наполягали, що колекція з понад двох тисяч предметів має бути повернута до Криму.

Очікується, що адміністрація Східнокримського музею-заповідника оскаржить рішення суду в апеляційній інстанції, у результаті чого цінні експонати й далі залишатимуться на території Нідерландів.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ