Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

МВФ жодного траншу Україні не виділить, - Пинзеник

МВФ після виборів жодного траншу Україні не виділить, - заявив сьогодні, 3 лютого, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в ефірі радіо Ера-FM. За його словами, найперша умова поновлення нормальної співпраці з МВФ - прийняття збалансованого бюджету.

В.Пинзеника насторожує те, що кожного дня обидва кандидати в президенти обіцяють збільшення зарплат, пенсій та інших соціальних витрат. За умови, коли економіка впала на 15%, такі обіцянки можна виконати тільки двома шляхами: далі нарощувати борг держави, або  друкувати гроші.

Водночас В.Пинзеник наголосив, що це не означає, що держава взагалі повинна відмовитися від дієвої соціальної політики. Навпаки, держава повинна утримувати без зниження мінімальні стандарти життя, особливо для тих категорій населення, які отримують мінімум.

Також В.Пинзеник, акцентував, що торік зарплати та пенсії платив не уряд, а МФВ. До того ж позичали гроші на внутрішньому ринку під 25%. Відтак, цьогоріч на сплату відсотків, за словами В.Пинзеника, Україна витратить 22 млрд грн. "Тільки на сплату відсотків", - наголосив В. Пинзеник.  

Нагадаємо, що торік МВФ надав Україні три транші на загальну суму 10,6 млрд дол. Зокрема, МВФ схвалив надання Україні стабілізаційного кредиту в розмірі 16,5 мільярда доларів в листопаді 2008 року. Програма кредитування країни була розрахована на два роки. Перший транш кредиту, виділений відразу після схвалення програми, становив  4,5 мільярда доларів. Другий транш у розмірі 2,8 мільярда доларів Україна отримала 12 травня поточного року. Третій транш на 3,3 мільярда доларів було перераховано країні в липні.

Водночас торік 28 жовтня 2009 МВФ оприлюднив прес-реліз, в якому постійний представник фонду на Україні Макс Альє заявив, що значна частина стабілізаційного кредиту була спрямована урядом країни до державного бюджету на своєчасну виплату зарплат і пенсій. Раніше у МВФ виступали проти прийнятого на Україні закону, що збільшує розмір мінімальної зарплати і пенсії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ