Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МВС надаватиме кандидатам захист та не допустить порушень під час виборів

МВС не допустить порушень під час виборчого процесу, а також надаватиме кандидатам захист, а не преференції, повідомляє Департамент комунікації МВС України.

Під час президентських виборів в Україну приїдуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ. Для ефективної співпраці та забезпечення публічної безпеки, а також законності виборчого процесу в МВС створену спеціальну робочу групу. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час наради.

«На нараді за участю члена ЦВК, Громадянської мережі ОПОРА, членів колегії МВС та керівництва Нацполіції узгодили механізми забезпечення публічної безпеки і законності виборів. Діятемо скоординовано та рішуче. Всі кандидати отримають захист, а не преференції. Крім того, в МВС створена робоча група для виявлення та кваліфікації фактів порушення законодавства під час виборчого процесу», - сказав Арсен Аваков.

За словами очільника МВС до робочої групи входить представники слідчих та оперативних підрозділів Нацполіції, фахівці з громадської безпеки. Така група буде займатися недопущенням порушень та провокацій під час всього виборчого процесу, безпосередньо у день голосування та під час підрахунку голосів. Також ця робоча група буде займатися зверненням громадян, моніторингом ЗМІ та соцмереж з метою виявлення і не допущення порушення виборчого законодавства і працювати у тісній взаємодії із ЦВК.

Очолив робочу групу МВС радник міністра внутрішніх справ Іван Стойко.

За його словами, в Україну під час виборів Президента прибудуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ. МВС також готово до тісної співпраці та забезпеченню безпеки представників ОБСЄ.

«Ми готові надати повноцінне сприяння для роботи спостерігачів ОБСЄ. У нас уже працює координаційний штаб МВС України, в процесі створення обласні штаби і ми робимо все для того, аби вибори відбулися чесно, прозоро та відповідно до європейських стандартів», - зазначив Іван Стойко.

В свою чергу заступник голови національної поліції Олександр Фацевич запевнив, що на сьогодні ніяких ризиків для забезпечення безпеки місії ОБСЄ немає.

«Зараз ми не бачимо якихось ризиків і перешкод для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ по всій Україні. У нас достатньо сил, і це наш прямий обов’язок. Поліцейські докладають максимум зусиль, аби вибори в Україні пройшли у цілковитій безпеці та без жодних перешкод як для спостерігачів ОБСЄ, так і громадян України. Впевнені, що спільно ми зможемо забезпечити безпеку та ті завдання, які покладені на нас», - сказав Олександр Фацевич.

Крім того, МВС України разом із Громадянською мережею ОПОРА розробили законопроект № 8270, який зареєстрований у Верховній Раді. Він значно посилить відповідальність правопорушників за певні види виборчих злочинів і дасть поліції ефективний механізм розслідування шляхом віднесення їх до тяжких та особливо тяжких злочинів.

Варто зазначити, що за результатами місцевих виборів 2015 року та перших виборів в об'єднаних територіальних громадах було направлено до суду 75 справ. За результатами винесено 81 вирок щодо громадян (один з них виправдальний). Щодо 38 громадян накладено штрафні санкції, решта обмеження, або позбавлення волі на різні строки від 5,5 років ув'язнення до обмеження волі від 1 року до 5. Штрафні санкції накладались в сумі від 510 до 8500 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ