Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В українське законодавство хочуть імплементувати міжнародні норми про кібербезпеку

“Ми хочемо імплементувати в українське законодавство норми міжнародної конвенції про кібербезпеку” - про це повідомив начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України, розповідаючи про ініційовані підрозділом зміни до законодавства у сфері забезпечення безпеки у кіберпросторі.

Як розповів Сергій Демедюк, першочергові зміни стосуватимуться обов'язків і правил для постачальників контенту. Зокрема, покладення обов’язків на провайдерів Інтернет-зв’язку із зберігання та логування незаконних процесів, які відбуваються у мережі. Передбачається, що зберігання такої інформації відбуватиметься за запитом правоохоронних органів та триватиме до 90 діб.

“Ми плануємо закривати доступ до конкретно взятої інформації. У змінах до закону про телекомунікації ми якраз і визначимо, яким чином це потрібно буде зробити”, - зазначив Сергій Демедюк.

Він також додав, що подібна система існує в США та багатьох країнах Європи,  серед яких Німеччина, Великобританія, Італія, Швейцарія.

“Сама процедура блокування - як тимчасова або часткова, так і постійна - повинна існувати. Я не думаю, що хтось буде проти заборони на поширення дитячої порнографії, закликів до війни, тероризму, екстремізму та інших подібних речей. Це буде цілком конкретний перелік злочинів, передбачених в європейській конвенції. Не більше”, - повідомив начальник Департаменту кіберполіції.

Водночас Сергій Демедюк відмітив, що на сьогоднішній день відповідальність за вчинення протиправних дій у мережі Інтернет є недостатньою та її потрібно посилити.

“Кіберзлочинці завдають колосальні втрати будь-якій державі. Мова йде про мільярдні збитки. А тому умовний термін до п'яти років і штраф за такі дії - абсолютно несправедливе покарання” – наголосив він.

За словами начальника Департаменту кіберполіції, у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №8304, який має посилити відповідальність за кіберзлочини. Передбачається, що після введення змін відповідальність за кіберзлочини сягатиме восьми років позбавлення волі. Крім того, заплановано збільшення розміру штрафу за створення і поширення шкідливого програмного забезпечення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ