Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ми не допустимо безпідставного підвищення цін на нафтопродукти – Ігор Коломієць

У зв’язку з черговим підвищенням  цін на нафтопродукти у Львівській області у територіальному відділенні Антимонопольного комітету України відбувся «круглий стіл» з основними операторами регіонального ринку нафтопродуктів, а саме: ДП «Львівнафтопродукт» ВАТ “Концерн Галнафтогаз”; ТОВ “Альфа-Нафта”; ТД  “Континіум-Галичина” та ПП “Лукойл-Україна”. Повідомила прес-служба Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.
Учасники намагалися з’ясувати тарифно-цінову політику при закупівлі та реалізації нафтопродуктів, а також способи, що можуть призупинити зростання цін на нафтопродукти у Львівській області.
Зазначені оператори, які є представниками 128 автозаправних станцій, надали роз’яснення щодо правомірності підвищення цін на нафтопродукти і зобов’язалися в подальшому проводити підвищення цін лише за умов аргументованих підстав.
Під час засідання було зазначено, що основними чинниками, які впливають на підвищення цін на ринку нафтопродуктів є: зростання світових цін на нафту (світова ціна на сиру нафту на Нью-Йоркській біржі наразі становить 70 дол./барель); зростання відпускних цін українських НПЗ, пов’язане зі збільшенням експортного мита на російську нафту; зменшення виробництва світлих нафтопродуктів на українських НПЗ (у квітні зменшено виробництво автомобільного бензину на 4,8%, або на 15,6 тис. тонн, порівняно з лютим до 312,4 тис. тонн, виробництво дизельного пального зменшилося на 0,9%, або на 3,1 тис. тонн порівняно з лютим); подорожчання європейських нафтопродуктів від 3,6% на дизель до 13% на бензин А-92.
З огляду на те, що у вартості нафтопродуктів 80-85% становить вартість нафти, зростання цін на нафтопродукти є цілком прогнозованим і в подальшому. За словами представника ПП “Лукойл-Україна” прогнозована ціна на бензин А-95 буде становити 4,00 грн. Подорожчають й інші марки бензинів.
Голова Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Ігор  Коломієць зазначив, що вартість нафтопродуктів має бути виключно економічно обґрунтованою. «Ми не допустимо безпідставного підвищення цін і будь-які спроби штучного завищення собівартості нафтопродуктів, адже ведеться постійний щоденний моніторинг цін на ринку. Будь-які незаконні спроби суб’єктів господарювання порушувати порядок формування ціни будуть негайно виявлені та  розпочнуться справи. Вважаю, що одним зі шляхів розв’язання проблеми є пошук нових постачальників, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів за нижчими цінами”.  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ