Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ми задекларували напрями розвитку галузей, але не можемо їх профінансувати - Василь Ковтало

11 січня бюджетна комісія продовжила засідання під головуванням Василя Романіва. Пропозиції щодо обласних видатків на 2006 рік подали комісія з питань охорони здоров’я, санаторно-курортної діяльності, праці та соціальної політики, комісія з питань культури, духовного відродження, ЗМІ, молоді та спорту, комісія з питань освіти та науки, комісія з питань туризму, рекреації, інвестиційної діяльності та прикордонного співробітництва та комісія з питань агропромислового комплексу, торгівлі та побутового обслуговування.
11 січня бюджетна комісія продовжила засідання під головуванням Василя Романіва. Пропозиції щодо обласних видатків на 2006 рік подали комісія з питань охорони здоров’я, санаторно-курортної діяльності, праці та соціальної політики, комісія з питань культури, духовного відродження, ЗМІ, молоді та спорту, комісія з питань освіти та науки, комісія з питань туризму, рекреації, інвестиційної діяльності та прикордонного співробітництва та комісія з питань агропромислового комплексу, торгівлі та побутового обслуговування. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.
Як зазначив начальник головного фінансового управління Олег Демків, значно збільшено фінансування соціального захисту і забезпечення. Одне з найбільш дискусійних питань проекту - фінансування громадських організацій інвалідів і ветеранів, які мають статус обласних (на цю статтю передбачено 50 тис. грн).
На установи молодіжної політики обласного підпорядкування та реалізацію молодіжних програм за загальним фондом передбачено 3704 тис. грн, тобто збільшено на 57% проти планових призначень. Суттєво збільшено видатки на створення центрів матері і дитини.
Олег Демків також зазначив, що "на жаль, не відбулось системних змін у фінансуванні галузі культури і мистецтва, які лобіювала область. Залишився принцип розрахунку коштів на одного мешканця, а не фінансування конкретних об’єктів. Зусиллями депутаттів і ЛОДА було досягнено передання деяких центральних об’єктів на баланс держави. Насамперед, Оперний театр. Це дасть змогу  звільнити близько 8 млн грн на інші статті видатків. На фінансову підтримку книговидання передбачено 300 тис. грн, хоча цю суму можна поступово  збільшити за рахунок інших джерел".
Порівняно з минулом роком на 22,6% зросло фінансування фізкультури і спорту. Передбачено дотування дитячих спортивних шкіл і споруд, але не виділено окремою стрічкою фінансування реалізації програм дитячого футболу, гандболу, баскетболу.
Голова комісії освіти та науки Василь Ковтало заявив, що у проекті бюджету не бачить коштів на інвестиційний напрям розвитку освіти: "Треба краще профінансувати програму розвитку, зокрема виконати  заплановані заходи щодо шкільних бібліотек та шкільних автобусів. Також нема інвестиційних напрямів розвитку сільських районів".
Депутати скаржились на те, що проект обласного бюджету обділяє в коштах міста обласного підпорядкування.
Голова комісії з духовного відродження та спорту Марія Христинич подякувала за контрольну цифру на розвиток спорту та молодіжної політики, але зазначила, що слід було б збільшити витрати на молодіжне кредитування житла, книгодрукування, ЗМІ, підтримку української діаспори, спорту.
Голова комісії з питань АПК Роман Гайдучок зауважив, що проект бюджету не передбачає виконання рішення сесії облради про виділення 10 млн грн на потреби сільського господарства наступного року. Тим більше, зважаючи на те, що 2006 рік оголошено роком села.
Комісії продовжують уточнювати контрольні показники проекту бюджету, який буде подано на розгляд сесії обласної ради.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ