Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Михайло Гладій пропонує скасувати рішення Верховної Ради “Про професійні і міжпрофесійні об’єднання в агропродовольчій сфері”

Львів’янин, народний депутат України Михайло Гладій є співавтором проекту Постанови Верховної Ради України про скасування рішення Верховної Ради України №2985-ІУ від 18 жовтня 2005 року “Про прийняття за основу проекту Закону України “Про професійні і міжпрофесійні об’єднання в агропродовольчій сфері”. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Проект Закону України “Про професійні і міжпрофесійні об’єднання в агропродовольчій сфері”, прийнятий за основу Верховною Радою України попереднього скликання, має низку суттєвих зауважень. Зокрема, значна частина його положень не відповідає нормам чинного законодавства.
Так, професійні і міжпрофесійні об’єднання в проекті наділяються функціями та повноваженнями щодо проведення фінансової, цінової та інвестиційної політики, які відповідно до Конституції України є повноваженнями Кабінету Міністрів України та органів виконавчої влади. Окремі положення проекту порушують основні принципи добровільності, самоврядності та рівноправності об’єднань громадян.
 Проектом передбачається також обмеження щодо участі в міжпрофесійних об’єднаннях суб’єктів підприємництва.
Положення проекту не узгоджуються з чинним законодавством щодо захисту економічної конкуренції, державної підтримки професійних об’єднань сільськогосподарських виробників шляхом захисту від експансії крупного фінансового, торгового і промислового капіталу.
Законопроектом передбачаються значні обмеження щодо суб’єктів, які мають право об’єднуватися з метою захисту своїх інтересів, правоздатності зазначених об’єднань, а також щодо кількості недержавних організацій, які можуть існувати в одній галузі, що перечить ряду норм європейського права у частині свободи об’єднань, зокрема статті 12 Хартії основних прав і свобод Європейського Союзу.
 Вважаючи зазначене, члени Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин вирішили рекомендувати Верховній Раді України скасувати прийняте з цього проекту рішення Верховною Радою України попереднього скликання і зняти його з розгляду.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ