Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Минулого тижня у Львівській області на грип захворіло майже 15 тисяч людей

У прес-службі Львівського обласного лабораторного центру подали оперативні дані щодо захворюваності на грип та ГРІ за 7-й тиждень 2019 року у Львівській області.

За минулий 7 тиждень (11.02-17.02) в області захворіло на грип та  гострі респіраторні інфекції 14 922 осіб, що на 1498 випадків менше, як за попередній тиждень. Інтенсивний показник захворюваності становить 588,1 при епідемічному порозі 585,2, перевищення епідемічного порогу на 0,5%.  Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 56,4%, проти 59,9% минулого тижня (захворіло дітей до 17років – 8 412 осіб). Епідемічні пороги перевищені на 12 адміністративних територіях: Мостиський, Буський район,  Кам'янко-Бузький, Турківський,  Городоцький,  Сокальський,  Жовківський, Радехівський, Самбірський,   Дрогобицький район, та в містах Стрий, Самбір.  

Починаючи з 01.02.2019 року в  області в окремих навчальних закладах у зв’язку з високим рівнем захворюваності на ГРІ та грип введені тимчасові обмежувальні заходи шляхом призупинення навчально-виховного процесу. Станом на 15.02.2019 року призупинено навчання у 292 загальноосвітніх та 23 дитячих дошкільних закладах на 19 адміністративних територіях області: Бродівський (42 школи),  Перемишлянський (51 школа та 19 ДДУ), Яворівський (19 шкіл та 1 ДНЗ), Ьуський (41 школа), Кам.-Бузький (30), Городоцький (21), Пустомитівський (11), Мостиський (9 та 1 ДНЗ),  Жидачівський (8), Миколаївський (4), Жовківський (5),  Радехівський (6), Турківський (6 та 3 ДНЗ) райони;  міста Дрогобич (20), Львів (25). Також відновлено навчальний процес в 168 загальноосвітніх закладах.

Від початку епідсезону  в області захворіло на гострі респіраторні інфекції та грип 199 430 осіб, у т.ч. 113 917 дітей до 17 років (57,1%), у минулому епідсезоні відповідно 199 262 осіб та 119 455 дітей.

У м. Львові за цей же період захворіло відповідно 4056 (7 тиждень) та 4484 (6 тиждень) осіб, інтенсивний показник на останньому тижні був 524,1 при епідпорозі 685,89. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 51,1%, проти 49,8% минулого тижня. 

Протягом 7 тижня було госпіталізовано з діагнозом   ГРІ в інфекційні стаціонари області 226 осіб, у тому числі 148 дітей віком до 17 років.

З початку  епідемічного сезону вірусологічною лабораторією ДУ “Львівський ОЛЦ МОЗ України”  при лабораторному досліджені методом ПЛР  зразків матеріалу від 175 хворих  із підозрою  на грип  та ГРІ  визначено в 54 зразках (30,8%) вірус грипу А (в т.ч. А(Н1)-6, А(Н3)-15), а також виявлено  риновіруси, віруси парагрипу ІІ, ІІІ та ІV типів,  аденовірус, коронавіруси, метапневмовіруси. Також досліджено 12 зразків секційного матеріалу від померлих з підозрою на грип та ГРІ, в 3 зразках виявлено РНК вірусу грипу А.

 Зареєстровано 3 летальні випадки від грипу серед  дорослих: мужчина, вік 51 рік, лабораторно підтверджений – вірус грипу типу А (Н1) та дві жінки - вік 66 років та 53роки - вірус грипу типу А.

У цьому сезоні в Україні  доступні дві вакцини від грипу: чотиривалентна Vaxigrip Tetra французького виробника Sanofi Pasteur і тривалентна GC Flu південнокорейської компанії Green Cross Corporation. Станом на 15.02.2019р. у Львівській області отримали щеплення проти грипу 5331 особа, в т.ч. з групи  ризику 4911 осіб. 

Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. 

Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцинуватись бажано всім, але життєво важливо і в першу чергу треба щепитися дітям від 6 міс. до 2років, дорослим старше 65років, людям з хронічними захворюваннями (астма, діабет, ішемічна хвороба серця, хвороби нирок, наслідки інсульту і т.д.), всіх з імунодефіцитом,  вагітних,  мешканців з будинків престарілих.

Як захиститися від грипу? Нагадуємо ефективні методи щоденної профілактики, застосування яких знизить ризик захворіти:

1.Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви,  тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби. Уникайте місць скупчення людей, масових заходів. Одягайтеся по погоді. Стежте, щоб ноги не промокали, одежа захищала від холоду і вітру, носіть теплий головний убір та рукавички.

2. Захворіли — лишайтеся вдома. Якщо можливо, візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип  та простудні інфекції швидко передаються іншим, тож  перебування хворого в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3. Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання  ніс та рот ліктем або серветкою  — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4.Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися руками обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та вірусів, торкаючись ними обличчя ви збільшуєте  шанси потрапляння їх в організм.

6. Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Регулярно провітрюйте приміщення. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою тривалістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною  вітамінізованою їжею.

7.Якщо Ви захворіли не потрібно займатись самолікуванням, а зверніться до свого сімейного лікаря. Тільки лікар зможе правильно оцінити важкість  стану, поставити діагноз та призначити правильне  лікування. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ