Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Минулоріч Львівщина вперше досягнула 5-мільярдного рубежу по сумі збору податкових платежів – Віталій Хилюк

Відбулося чергове засідання Громадської колегії при ДПА у Львівській області. На засіданні підведено підсумки діяльності органів державної податкової служби області за 2007 рік та визначені пріоритетні напрямки роботи на цей рік, проінформовано про тенденції розвитку банківської системи, обговорено нагальні питання ведення бізнесу в регіоні. Про це «Гал-info» повідомили у відділі громадських зв’язків ДПА у Львівській області.
Аналізуючи роботу органів ДПС Львівщини за 2007 рік, голова ДПА у Львівській області Віталій Хилюк зазначив, що торік областю вперше досягнуто 5-мільярдного рубежу по сумі збору податкових платежів. Це майже на чверть більше, ніж у минулому році та у два з половиною рази, ніж у 2004 році. При цьому приріст обсягів виробництва в регіоні становив 12,9 відсотка.Загального приросту податкових надходжень вдалось досягнути завдяки налагодженню в органах податкової служби області ефективних методів системної роботи з конкретно визначених напрямів щодо легалізації тіньових доходів та встановлення партнерських взаємовідносин з платниками податків.
Серед основних пріоритетів в роботі податкової служби області на 2008 рік – вирішення питання відшкодування податку на додану вартість, руйнування схем мінімізації сплати податків, активізація роботи з великими платниками податків, удосконалення системи адміністрування податків шляхом впровадження безконтактної системи контролю. З метою зменшення втручання державних органів у господарську діяльність платника у 2007 році проведено на 18,2 відсотка менше планових перевірок і у 2008 році цю тенденцію буде збережено. Значна увага надається формуванню позитивного іміджу податкового інспектора та зміцненню кадрового потенціалу.
Стосовно стану відшкодування ПДВ, то сьогодні позиція керівництва податкової служби така, що всі суми податку на додану вартість, які задекларовані на законних підставах та підтверджені перевірками, повертаються підприємствам. Але, в першу чергу, відшкодовується податок підприємствам - виробникам і експортерам, які прозоро та прибутково ведуть свою діяльність. Так, за два місяці поточного року відшкодовано на розрахункові рахунки платників понад 62 млн грн, що становить 40 відсотків відшкодованої суми за цілий минулий рік. А вирішити проблему вчасного відшкодування податку можливо запровадженням системи електронної звітності, яку планується провести у два етапи – запровадити подання платниками переліку контрагентів, за рахунок яких сформовано податковий кредит та законодавчо ввести обов’язковість подання електронних реєстрів виданих та отриманих податкових накладних.
Члени Громадської колегії з ентузіазмом обговорили актуальні теми, пов’язані з веденням бізнесу в регіоні, зокрема, можливості підняття розміру заробітної плати до середньогалузевого рівня, питання зменшення нарахувань на заробітну плату, а також напрацювання спільних пропозицій до змін в законодавстві.
Учасник всеукраїнського форуму «Влада і бізнес – партнери» Лілія Долінська проінформувала присутніх про основні питання, які обговорювалися на форумі, зокрема, про першочерговість прийняття Податкового кодексу України. «Приємно, що ми спільними зусиллями можемо впливати на зміни в податковому законодавстві», - зазначила член Громадської колегії.
Про тенденції розвитку в регіоні банківської системи розповів голова Асоціації банків Львівщини Олександр Іванов, зазначивши, що в області налічується 78 балансових банківських установ (6 юридично-самостійних банків та 72 філії) працює 1065 безбалансових відділень. Серед питань, які найбільше турбують сьогодні українських банкірів - експансія іноземного капіталу у банківську сферу. Бізнес в області активно розвивається, про що свідчить зростання попиту на банківські кредити.
Учасники засідання дійшли спільної думки, що податківці та представники громадськості мають відчувати підтримку один одного та спільними зусиллями вирішувати нагальні питання і продовжувати конструктивну роботу в майбутньому.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ