Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Минув рік після аварії на шахті «Межирічанська»: ліквідувати всі наслідки пожежі досі не вдалося

21 грудня 2010 року на шахті «Межирічанська» ДП «Львіввугілля» (поблизу села Межиріччя Сокальського району) сталася аварія. Тоді о 19. 58 до гірничого диспетчера шахти надійшло повідомлення про задимленість на північному похилому квершлагу (підземний тунель для транспортування вугілля, породи і пересування людей). На момент аварії під землею було 77 гірників, проте на аварійній дільниці не перебував жоден з працівників, а відтак постраждалих не було. Через рік, що минув з моменту виникнення аварії, повністю ліквідувати наслідки пожежі не вдалося. Прес-служба ТУ Держгірпромангляду по Львівській області

Процеси тління на аварійній ділянці тривають. За результатами проб на ненасичені вуглеводні, які отримані за допомогою ліній дистанційного відбору проб (дистоп), температура в окремих аварійних ділянках, які заперемичені вибухостійкими перемичками, перевищує 1000С, а концентрація чадного газу (окису вуглецю) та вуглекислого газу значно перевищує допустимі норми.

Для охолодження гірничого масиву на аварійну ділянку за допомогою азотної станції АМВП 15/0,7 відбувається подача азоту через свердловини №1, 9 та за перемичку №5.

На сьогодні з використанням прохідницького комбайну 1ГПКС ведеться перекріплення зруйнованої пожежею ділянки головного північного вентиляційного штреку в напрямку скіпового ствола з метою розкриття і безпосереднього гасіння залишкового осередку пожежі, до якого залишилося ще 100м.

На шахті цілодобово працюють відділення Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, які систематично контролюють режим шахтної вентиляції і склад рудникової атмосфери.

20 грудня цього року територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Львівській області розглянуто програму розвитку гірничих робіт по шахтах ДП «Львіввугілля» на 2012 рік включно з «Межирічанською». Хоча частина виробок шахти через неліквідовану повністю пожежу залишається ізольованою, програму розвитку робіт на шахті розглянуто з перспективою її роботи в нормальному режимі ведення гірничих робіт.

Довідка.

28 грудня 2010 року для розслідування причин та ліквідації пожежі було призначено Урядову комісію, яку очолив Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки Олександр Хохотва. До складу комісії увійшли керівники департаментів Мінвуглепрому, Мінфіну, Мінекономіки, МВС, голова Львівської ОДА, начальник ГУ МНС у Львівській області.

Урядова комісія провела спеціальне розслідування причин та ліквідації пожежі на шахті «Межирічанська». На шахті працювали експерти НДІГС «Респіратор» та інституту «МакНДІ».
Отримані дані дозволили фахівцям відкинути версії про самозаймання вугілля, вогневі та підривні роботи, електростатичне іскріння, електроустаткування, фрикційне тертя та деформовані саморятівники.

Враховуючи місце і час виникнення пожежі, динаміку її розвитку експертна комісія прийшла до висновку, що пожежа сталася внаслідок займання дерев’яних елементів кріплення на сполученні вентиляційної збійки з камерою лебідки, що розташована у верхній частині північного похилого квершлагу.Найбільш ймовірнимі фактично єдинимджерелом запалювання стало зовнішнє високотемпературне джерело, а конкретно -наслідки від куріння на сполученні вентиляційної збійки та камери лебідки БЛ – 1 200.

Подальшому інтенсивному розвиненню пожежі сприяло неприйняття своєчасних заходів з гасіння пожежі безпосередньо після її виявлення робітниками та членами ДГК шахти. Недостатньо узгодженими та обґрунтованими були дії відповідального керівника з ліквідації аварії та керівника гірничорятувальних робіт на початковій стадії гасіння пожежі. Поширенню пожежі сприяло значне питоме горюче навантаження у вигляді дерев’яних елементів кріплення виробок аварійної дільниці та інших гірничих виробок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ