Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Митець-підпільник Ніл Хасевич „Бей – Зот” представить свої твори у Львові

У неділю, 14 жовтня, у Львівській галереї українського військового однострою, що на площі Ринок, 40 відбудеться відкриття виставки митця-підпільника Ніла Хасевича «Бей – Зота». Виставка, присвячена 65-й річниці Української повстанської армії, проводиться за підтримки Львівської міської ради. Про це „Гал-info” повідомили у прес-службі ЛМР.
Нагадаємо, що Ніл Хасевич, український маляр та графік, народився 25 листопада 1905 року в селі Дюксин Костопільського повіту на Волині. Закінчив Варшавську академію мистецтв, відділ графіки майстерні професора В.Скочиляса. Був одним із засновників Товариства українських митців „Спокій” у місті Варшаві. Брав участь у багатьох виставках Польщі, наIV виставці Асоціації Незалежних Українських Митців (АНУМ) у 1934 та 1942 роках, на Ретроспективній Виставці Українського Мистецтва в Національному Музеї в 1935 році у Львові, на виставці української графіки в Берліні та Празі, на міжнародних виставках у Варшаві, Чікаго, Лос-Анжелесі.
Ніл Хасевич був активним учасником Української Повстанської Армії. Талановитий пропагандист та агітатор, керував повстанською друкарнею. Плідно працював як художник, готуючи ілюстрації до журналу "До Зброї", "Український перець" та "Хрін". Виконав знаменитий цикл "Волинь у боротьбі", присвячений героїчним подіям повстанського руху. Загинув у 1952 році у бункері на Волині.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ