Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Митна служба запроваджує електронне декларування

З 5 квітня 2011 року Держмитслужбою розпочинається реалізація пілотного проекту з декларування, митного контролю та оформлення товарів із застосуванням електронних вантажних митних декларацій. Про це повідомила прес-служба митниці.

Метою цього проекту є напрацювання досвіду з митного контролю та оформлення товарів із застосуванням електронних вантажних митних декларацій та подальше впровадження електронного декларування товарів.

Відповідно до наказу Держмитслужби від 24.03.2011 № 247 "Про проведення пілотного проекту з електронного декларування товарів", пілотний проект буде проведено на базі Київської регіональної, Київської обласної та Південної митниць.

До його проведення залучені п’ять підприємств, включених до реєстру підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування, а саме: ПАТ "Київський картонно-паперовий комбінат", ВАТ "Миронівський хлібопродукт"; ВАТ "Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів", ДП "Авто Інтернешнл", АТ "ПЛАСКЕ".

Митне оформлення товарів зазначених підприємств із застосуванням ЕВМД буде здійснюватися у митних режимах імпорту, митного складу та транзиту.

Наказом визначено механізм здійснення митних процедур за ЕВМД, передбачено створення електронних копій товарно-транспортних та інших товаросупровідних документів шляхом сканування цих документів з паперових носіїв, використання документів довгострокової дії для цілей митного контролю та митного оформлення товарів із застосуванням ЕВМД.

За допомогою автоматизованої системи митного оформлення „Інспектор 2006” декларанту надаватиметься інформація про:

отримання митним органом ЕВМД у складі електронного повідомлення, засвідченого електронним цифровим підписом декларанта;

результати проведення форматно-логічного контролю правильності заповнення граф ЕВМД та занесення її до ЄАІС Держмитслужби;

прийняття ЕВМД або відмову в прийнятті ЕВМД до оформлення;

реєстраційний номер, присвоєний ЕВМД;

необхідність надання декларантом додаткових документів, пред’явлення товарів і транспортних засобів для митного огляду;

завершення митного оформлення товарів за ЕВМД.

Митницям, задіяним у Пілотному проекті доручено фіксувати у відповідних протоколах проблемні питання, що можуть виникнути під час його проведення.

Технічну підтримку реалізації проекту забезпечуватиме Департамент митних інформаційних технологій та статистики.

Супроводження та оперативне надання митним органам роз’яснень щодо порядку виконання процедур митного контролю й оформлення товарів за ЕВМД здійснюватиме Департамент митних режимів та організації митного оформлення.

За результатами проведення пілотного проекту буде отримано практичний досвід, що дозволить виявити проблемні питання та визначити заходи щодо вдосконалення автоматизованих митних технологій, підвищення ефективності роботи митників, створення сприятливих умов для прискорення товарообігу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ