Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС України очікує на офіційну відповідь від МЗС Росії з приводи інциденту з Порошенком – Андрій Дещиця

«У зв’язку з інцидентом, який трапився 3 лютого в аеропорту Пулково-2 з народним депутатом Петром Порошенком, якого не впустили в Росію, Міністерство закордонних справ України чекає на офіційну відповідь МЗС Росії на ноту, передану російській стороні 6 лютого 2007 року у цій справі», – про це «Гал-info» повідомив речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця.
 «Ми щиро сподіваємося, що російська сторона знайде в собі волю розібратися в ситуації, яка склалася, щоб скасувати безпідставні звинувачення та рішення. Ми також переконані, що це очевидне непорозуміння не вплине негативно на теперішній активний українсько-російський діалог», – сказав речник МЗС.
Водночас він додав, що «МЗС України здивоване доволі дивним трактуванням цього інциденту російською стороною у коментарі Департаменту інформації та преси Міністерства закордонних справ Російської Федерації від 10 лютого 2007 року, що буцімто, Петру Порошенку було офіційно відмовлено у в’їзді на територію Росії у відповідь на запроваджену Україною «хибну практику чорних списків» щодо російських громадян».
Водночас Андрій Дещиця зазначив, що «українська сторона при прийнятті свого часу рішення про тимчасову заборону згаданим в коментарі ДІП МЗС РФ російським громадянам на в’їзд в Україну керувалася виключно положеннями чинного національного законодавства, яке дозволяє приймати такі рішення у випадку створення іноземними громадянами передумов до скоєння протиправних проявів, пов’язаних з посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України та розпалювання національної ворожнечі. Такі їхні дії, без сумніву, були спрямовані також і на свідомий підрив традиційно дружніх українсько-російських відносин».
«На відміну від цих громадян, Петро Порошенко жодним словом чи діями не завдав шкоди інтересам українсько-російських відносин. Більше того, сам Порошенко і та політична сила, яку він представляє у Верховній Раді України, послідовно виступають за всебічне поглиблення та подальший розвиток взаємовигідного українсько-російського співробітництва у дусі стратегічного партнерства», – наголосив речник МЗС.
«Слід також зазначити, що під час інциденту 3 лютого 2007 року в аеропорту Пулково-2 російська сторона грубо порушила статті Консульської конвенції (1993р.) між Україною та Російською Федерацією, а також Віденську конвенцію (1963р.) про консульські зносини, відмовивши Генеральному консулу України в м. Санкт-Петербург у праві зустрічі з громадянином України Петром Порошенком», – додав Андрій Дещиця.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ